weby pro nejsevernější čechy

Jablonecké muzeum představuje v Sofii současné české umělecké sklo

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou se díky spolupráci s Českým centrem a velvyslanectvím v Sofii prezentuje v bulharském hlavním městě. Do prestižní Národní galerie přivezlo reprezentativní kolekci současného českého ateliérového skla.

Výstava nazvaná NO LIMITS je věnována podstatě mnohotvárného českého tvůrčího přístupu ke sklu. Ukazuje ho na dílech otců-zakladatelů, pedagogů středních škol, vysokých škol a lektorů, kteří přednášejí a předvádějí své sklářské umění v zahraničí. Otci-zakladateli českého ateliérového skla bývají nazývání Stanislav Libenský, který tvořil ve dvojici s Jaroslavou Brychtovou, René Roubíček a Vladimír Kopecký. Díky nim a jejich pedagogickému přístupu se šíří věhlas českého skla jak doma, tak ve světě. Zdárně na ně však navazuje nová úspěšná generace sklářských výtvarníků-pedagogů a lektorů, mezi něž patří Ilja Bílek, Stanislava Grebeníčková, František Janák, Vladimir Klein, Martin Janecký, Rony Plesl nebo Lada Semecká.

„Naším cílem je ukázat Českou republiku jako sklu zaslíbený prostor uprostřed Evropy, umělecky otevřený a stále se vyvíjející. Jako zemi, kde působí tři generace sklářských výtvarníků-pedagogů často světového věhlasu. Pro studium sklářského řemesla a umění prostě není lepší volby,“ dodává hlavní kurátor jabloneckého muzea i výstavy Petr Nový. Výstavu představující díla 20 výtvarníků působících na českých vysokých i středních školách a 5 v zahraničí žádaných lektorů doprovází obrazový katalog obsahující medailony umělců a fotografie vystavených děl.

V bulharské metropoli se výstava NO LIMITS zdrží dokonce května. U nás se na její reprízu můžete těšit příští rok, kdy se v rámci Mezinárodního trienále skla a bižuterie JABLONEC 2017 představí v kostele sv. Anny v Jablonci nad Nisou. Mezitím ještě na podzim 2016 zamíří do Museo de Arte Contemporáneo en Vidrio de Alcorcón ve Španělsku.

Helena Rudolfová

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, U Muzea 398/4, 466 01 Jablonec nad Nisou

tel: 483 369 011

e-mail: info@msb-jablonec.cz

www.msb-jablonec.cz

SIGNUM: Stanislav Libenský a Jaroslava Brychtová (foto A. Kosina)

Tagy