weby pro nejsevernější čechy

Letí k vám program Coffee & Books na listopad 2019

Dnešnímu světu není třeba nenávisti, nýbrž dobré vůle, ochoty, shody a spolupráce; je mu třeba vlídnějšího morálního klimatu; myslím, že by se s trochou obyčejné lásky a srdečnosti daly ještě dělat zázraky (Karel Čapek).

Milí kavárenští přátelé, rok se pomalu blíží do finále. I letní čas nám již řekl sbohem a my se opět probouzíme do řádného středoevropského časoprostoru. Vůbec nechápu, proč je potřeba se připravit na to, že se čas měnit nebude, když jsme to právě udělali. Prostě ho jen stačí nezměnit.

Se změnami je to různé. Obecně je moc rádi nemáme, ale před třemi desítkami let jsme jednu velkou změnu zažili a letos si připomínáme její výročí. Coffee & Books se podílí jako spolupořadatel na akci Děčínský listopad – 30 let svobody, protože jsme přesvědčeni, že svoboda není nic automatického, na co máme nárok, ale způsob života, o který se musíme aktivně starat.

Někdy se stane, že se ve společnosti změní jazyk, slova, která se používají a ta, která slyšíme. Spolu s touto změnou se pak pomalu začne proměňovat společnost. Stalo se to i nám, a tak vás zveme v neděli 3. listopadu na vernisáž Slova, která nám chybí – zahajovací akce Děčínského listopadu, kterou si připomínáme slova, která nám zmizela ze společenského prostoru. Tato akce není výjimečně v kavárně, byť jsme jejími autory, ale na nábřeží vedle ferraty, ve výloze Dočasné Galerie Nábřeží.

Kavárenské listopadové čtvrtky jsou naplněny zajímavými slovy našich hostů. Až z Olomouce nám přijede číst ze své knihy, sledovník Charlese Bukovského, beatník Jaroslav Irovský.

Pokud byste z toho měli malinko deprese, nebo pocit, že se vám život nedaří udržet ve vymezených hranicích, nemusíte zoufat. Zlata Koštejnová vás, ve své první ze čtyř letošních přednášek o umění života, provede právě tímto tématem.

Jurach Hovorka, který pobýval minulou zimu na norské farmě, přetavil své zkušenosti do mnoha nových slov, jedním z nich je dumpsterdiving. Byl to trochu punk a hodně krávy, takže se máte na co těšit.

A pokud by toho bylo málo, nabízíme průlet fantastickými světy Jiřího Walkera Procházky. Více najdete zde a je to zajímavé čtení.

V úterý se můžete přidat ke komunitním aktivitám – Small Talk English nebo Deutscher Sprichtabend. Čtenářský klub se těší na všechny z vás, kteří večer nechtějí sedět v koutě, ba naopak chtějí aktivně poznávat jiné lidi a sdílet s nimi své zájmy.

A na závěr mi dovolte ještě něco málo k 17. listopadu: Celé odpoledne budou kavárnou znít písně o svobodě, které nám zahrají písničkáři z široka-daleka. Ohusce 30 let svobody je oslavou svobodného hlasu, odvahy a kreativity. Těšíme se na vás.

Za Coffee & Books
Jana Víchová

Nezapomeňte na rezervace – prosíme vás, abyste používali zprávy na fcb nebo email či náš web. Více kanálů nestíháme spravovat. Vchodenky na všechny akce, pokud není uvedeno jinak stojí 50,- Kč. V ceně je zahrnuta filtrovaná káva a drobné občerstvení.

Tagy