weby pro nejsevernější čechy

Za sklářskými mistry

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou zve 9. a 10. listopadu 2019 v čase od 10 do 16 hodin na víkendovou akci „Za sklářskými mistry“. V muzejním vestibulu budou probíhat ukázky výroby černé bižuterie a foukání figurek u kahanu. Postarají se o ně opravdoví mistři svého řemesla.

A kteří že to jsou? „Černá bižuterie zažila svou největší oblibu na přelomu 19. a 20. století, dnes se její výrobou zabývá jen pár lidí na světě. Jedním z nich je Vladimír Svatoň z Hádku nad Nisou,“ řekla ředitelka muzea Milada Valečková. Šperky z černého skla sestavuje tradičními technologiemi. Musí si přitom vystačit s původními, ještě předválečnými polotovary, nové již nikdo nevyrábí. „Ne snad proto, že by se to dnes neumělo, ale pro technologickou náročnost výroby, a tedy také značně vysokou cenu,“ dodala ředitelka. Při své tvorbě tedy musí současní výrobci prokázat velkou kreativitu. Na širokém sortimentu, nabízeném třeba právě v muzeu, se ukazuje, že se jim to daří.

Sklářským mistrem je bezpochyby také Karel Sobotka, držitel titulu Živnostník roku 2013. Jeho foukané figurky nesou chráněnou známku „Český výrobek“ nebo „Regionální produkt Český ráj“. „Snažím se, aby každá figurka měla své osobní kouzlo. Ať už kus, který dělám několik hodin či dní, tak i malý výrobek. V této práci nevyužívám žádné formy. Vše je foukané ze skleněných trubiček české výroby u kahanu,“ řekl Karel Sobotka, který se označuje za posledního foukače figurek u nás.

Obdivovat mistrovství jedněch z posledních sklářských řemeslníků mohou návštěvníci muzea zdarma, v sobotu 9. a v neděli 10. listopadu 2019, vždy od 10 do 16 hodin.

Karel Sobotka
Vladimír Svatoň

Partneři akce:
Ministerstvo kultury ČR, Liberecký kraj, Město Jablonec nad Nisou.
Mediálním partnerem je Hit Rádio FM

Marie Víšková-propagace, prezentace
Tel: 483 369 022
e-mail: marie.viskova@msb-jablonec.cz
Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, U Muzea 398/4, 466 01 Jablonec nad Nisou
www.msb-jablonec.cz

Tagy