weby pro nejsevernější čechy

Klasika i inovace – současné české vánoční ozdoby ze skla

Na závěr roku připravilo Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou pro návštěvníky výběr z aktuální nabídky osvědčených vzorů, novinek a exkluzivit foukaných a perličkových skleněných vánočních ozdob. Některé z výrobků budou mít na výstavě dokonce svou světovou premiéru.

Jablonecké muzeum se dlouhodobě věnuje rozšiřování a zkvalitňování své unikátní sbírky vánočních ozdob. Koncepčně rozvíjí též aktivní spolupráci s jejich výrobci a exportéry, sleduje vývoj firem, přípravu nových kolekcí, reakce na světové trendy v tvarech, dekorování i technologiích, zajímá se o jejich úspěchy a prezentace na mezinárodních veletrzích. Vánoční ozdoby dnes nejsou pouze sezónní záležitostí, své příznivce oslovují celoročně a jejich sortiment se proto neustále rozšiřuje.

Výstava skleněných vánočních ozdob se již v jabloneckém muzeu stala tradicí. A na té letošní, nazvané Současné české vánoční ozdoby, budou poprvé k vidění též unikáty a kolekce vytvořené přímo pro tuto akci,“ říká její kurátorka Dagmar Havlíčková. Rodinná firma Glassor představí největší vánoční ozdobu a speciálně kombinované kolekce sestavené pro výstavu. Exportní firma ORNEX zaujme návštěvníky novými exkluzivními vzory a taktéž jedinečnou výstavní kolekcí. Tradiční výrobce Rautis, který se jako jediný na světě zabývá zhotovováním perličkových vánočních ozdob, v muzeu poprvé představí svou novinku – kolekci 3D hvězd.

Během konání výstavy bude ve vestibulu muzea zajištěný rozšířený prodej vánočních ozdob,“ uvedla ředitelka muzea Milada Valečková. Pro dětské návštěvníky je určen doprovodný program v podobě kvízu a omalovánek. „Výstava je pro nás důležitou předehrou před otevřením nové stálé expozice skleněných vánočních ozdob Svět zázraků v muzejní přístavbě, jejíž otevření plánujeme na konci příštího roku,“ doplnila Valečková.

Slavnostní vernisáž se v Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou uskuteční ve čtvrtek 21. listopadu 2019 od 17 hodin, atmosféru navodí kulturní vystoupení i vůně vánočního cukroví. Výstava potrvá do 16. února 2020.

Kontakt: Dagmar Havlíčková, tel.: 728 874 327, e-mail: dasa.havlickova@msb-jablonec.cz

Šárka Labusová, asistentka ředitelky muzea

e-mail: sarka.labusova@msb-jablonec.cz

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, U Muzea 398/4, 466 01 Jablonec nad Nisou

www.msb-jablonec.cz

Tagy