weby pro nejsevernější čechy

Chvíle ticha a zastavení sebe sama

Život je plný uspěchaných chvil a napjatých situací. Co třeba se někdy zastavit? Uklidnit své tělo, užít si ticho a klid? To vše Vám přinesou lekce jógy s Pavlínou Stránskou. Pavlína je varnsdorfská rodačka, která je neustále aktivní a přátelský duch z ní jen sálá. Je certifikovaná jógová lektorka se specializací na fasciální a medical jógu a také certifikovaná výživová specialistka se zaměřením na zdravý životní styl. Již od čtrnácti let se věnovala závodnímu tančení a doplňovala vše během a cyklistikou. Postupem času se také začala zajímat o jógu, protahování a masáže. Na svých lekcích jógy se zaměřuje především na anatomicky správné provedení cviků a snaží se také osvětlit i jejich význam a pozitivní dopad na naše tělo.

Mohla byste se představit?

Vystudovala jsem gymnázium a vysokou školu ekonomickou obor marketing a management. Nikdy jsem k číslům neměla vztah, ale jelikož máme malou cestovní kancelář a sama se potřebuji se svou činností propagovat, jsem za tu zkušenost moc ráda. Svůj volný čas se snažím rozložit mezi rodinu a koníčky, kterých mám opravdu hodně. Baví mě pohyb ve všech formách, miluji jak ten dynamický jako je běh, kolo, běžky, tak zároveň právě ten protipól, v němž nacházím klid a tím je jóga a hudba. Ta mě nyní provází každý den, pomáhá mi vyrovnat se s okolními situacemi a čistit mé tělo, aby v něm co nejméně zůstávala fyzická i psychická „traumata“. Baví mě na ní její různorodost, variabilita, okamžitý energetický účinek a neustálé výzvy.

Pořádáte mnoho lekcí jógy ve výběžku, jak jste se k józe dostala?

Mám podobný příběh jako mnoho lidí, kdy z počátku jsem byla spíše pro dynamičtější formy cvičení. Začala jsem jógu dělat z fyzického hlediska, ale velice rychle jsem se ponořila i do duchovní části. Na mé cestě mě velice ovlivnila německá lektorka Daniela Meinl se svojí fasciální jógou, která v sobě zahrnuje spoustu prvků, které mě doslova pohltily. Tato forma jógy je velice hravá a kreativní, využívá jak dynamiky, tak velmi jemnou hlubinnou práci s tělem, vibrací hlasu a hudebními nástroji. Tato sféra mě učarovala natolik, že jsem po dvaceti letech vzala opět do ruky kytaru, na kterou jsem jako malá hrála, začala chodit na hodiny zpěvu a postupně nyní objevuji další nástroje, na které se učím hrát, nejen pro svoji radost, ale také s nimi pracuji na svých lekcích a pobytech.  Hudba má na naše zdraví úžasný vliv, byť si to málokdo uvědomuje. Během poslechu se nám zpomalí a zklidní tep, ustálí krevní tlak a aktivita mozku se přepne do relaxační hladiny alfa.

Síla meditace… Jak na ni?

Dnešní doba je velmi uspěchaná, a to zanechává negativní následky především na naší psychice. Jsme podráždění, nervózní, cítíme se unaveně. Trvá-li stresové období v našem životě příliš dlouho, napětí se nám zapisuje do těla, postupně se přestáváme uvolňovat a nastává začarovaný kruh. Jedním z pilířů jógy je také meditace. Při jejím praktikování se rozpouští napětí a ztišuje mysl, která následně uvolní celé tělo. Meditací může být pro každého člověka něco jiného. Naštěstí, jinak by byl svět fádní. Pro mě osobně je to hluboký nádech a výdech, uvědomění se, pozastavení, usazování rozvířených myšlenek, práce na sobě samé. Je to také odpočinek a dobíjení baterek. Je to něco, z čeho může získat každý a nikdo vám to nemůže vzít, jste to vy v sobě.

Fascinuje vás více příroda v cizině nebo u nás doma v České republice?

Během studií na vysoké škole jsme s manželem hodně cestovali. Navštívili jsme spoustu krásných zemí, potkali zajímavé lidi. Vždy jsem se však ráda z cest vracela do své domoviny a čím dál více si této malebné krajiny užívám. Čechy jsou kouzelné, mám spoustu srdečních míst, kam ráda chodím čerpat a dobíjet energii.  Z mého okolí to je to např. Křížová hora, nebo vyhlídky kolem Jetřichovic v Českém Švýcarsku.

Máte životní motto, kterým se řídíte? Jaké?

Žít naplno a nenechat se chytit do sítě uspěchanosti a konzumu.

Co si myslíte o dnešní uspěchané době?

Dnešní uspěchaná doba je zaměřena na výkon a úspěch. Zapomněli jsme, že existuje ticho. Jelikož nedokážeme načerpat sílu z klidu mysli, jednáme často zbrkle a zbytečně, protože nedokážeme vidět situaci takovou, jaká je, protože nám v hlavě běží spousta dalších věcí, které nás ruší a odvádějí pozornost. Zastavme se na chvíli. Nadechněme se a dejme si trošku prostoru. Zpomalme chůzi. Zpomalme uvnitř a zůstaňme tam chvíli v klidu. Dejme životu trochu hloubku. Důležité je najít si každý den aspoň nějaký čas na relaxaci. Ta nás učí uvolnit tělo a usměrňovat tok našich myšlenek tak, abychom si vytvořili prostor, ve kterém jsme ryze u sebe.

Kde si s vámi můžeme zacvičit?

Můžete si se mnou zacvičit na pravidelných lekcích, jejichž rozpis naleznete na mých stránkách www.pavlinastranska.cz, nebo také na relaxačních pobytech, které pořádám jak v Čechách, tak v zahraničí.

O kom, z našeho výběžku, byste ráda četla na našem webu?

Určitě by bylo zajímavé číst o mé kamarádce Vlaďce Mičanové, která je velká cestovatelka. Také mám kamaráda skvělého kytaristu a skladatele Ondřeje Louku, ale nikdo o něm moc neví. Nebo můj bratr Jaroslav Novák, který vyrábí didgeridoo, což je australský domorodý nástroj má hodně zajímavý příběh, jak se k tomu dostal.

 

Já Pavlíně moc děkuji za poskytnutí rozhovoru. Její lekce jógy již nějakou dobu pravidelně navštěvuji. Tak snad se příště uvidíme i s Vámi! A nezapomeňte… chvíle zastavení každý den, utřídění si myšlenek a dopřání odpočinku svému tělu, je kouzelný lektvar, který do vašeho života přinese jen pozitivní věci.

Tagy