weby pro nejsevernější čechy

Jenom jednou? Ani náhodou!

Vítám vás u dalšího článku, moji věrní čtenáři, kteří tu stále i po té dlouhé době jste. Ano, já vím! Hrozně dlouho jsem nic nenapsala a musím vám říct, že mě to moc mrzí, ale opravdu jsem neměla času na zbyt. Mám radost, že ho mám teď více a že vám mohu přinést článek o nesmírně super projektu Nejednorázovky, který nahrazuje jednorázové produkty za produkty na více použití. Nevytváří se tedy zbytečný odpad, tudíž tento projekt podporuje šetrnější chování k naší planetě. Má ho na svědomí Klára Petrová, která se k šití těchto výrobků a celkově k šití dostala teprve celkem nedávno. Její cesta za šitím však nebyla vůbec krátká. Klára nejdříve vyzkoušela zdrávku, pak i oděvní obor ve Vanďáku a nakonec se dostala až do Liberce na středí školu Kateřinky. Tam se jí moc líbí a prý už žádné změny neplánuje. Díky bohu!

„Šít jsem se naučila nebo spíš se začala zajímat o šití minulý rok v říjnu. Kdy jsem si ušila na Halloween party šaty v ruce, protože jsem prostě neměla nic na sebe a chtěla jsem něco zajímavého a originálního. Pak mi přítele mamka půjčila elektricky šicí stroj, na kterém jsem se naučila sama doma šít.

Plno lidí si večer dá skleničku vína, lehnou si na gauč a kouknou na nějaký dobrý film. Z Klárčina pokoje se však ozýval od rána do večera jen hukot šicího stroje. Zkoumala, k čemu slouží různé druhy stehů a co vlastně všechno její nový mazlíček umí. Po pár dnech se s ním už skamarádila a rozmýšlela, co si ušije. Samozřejmě nebyla troškař a hned chtěla spíchnout nějaký nový outfit, se kterým by se mohla pochlubit holkám ze třídy. Začala teda hledat inspiraci a našla různé šicí skupiny na Fejsbůku.

„Jednou tam jedna slečna sdílela příspěvek o tom, co by se dalo ušít ze zbytků látek. Byly to odličovací tampónky a já jsem na to jen nevěřícně koukala. Tak jsem si zjišťovala něco o odličovacích pratelných tampónkách až jsem došla k dalším zerowaste produktům a začala o téma zerowaste víc zajímat.“

Začala se také stravovat více rostlinně, tudíž v jejím seznamu účtů, které sleduje na Instáči, přibily ty, na kterých se objevovala různá inspirace veganských i vegetariánských jídel. Sledovala, jak lidé používají látkové pytlíky na nákup, látkové odličovací tampónky nebo třeba voskové ubrousky. To vše se jí zalíbilo a začala zkoušet vyrábět své vlastní látkové pytlíky a plno dalších věcí, které minimalizují používání těch jednorázových. Začala vše také používat a tuhle myšlenku šířila i do nitra své rodiny. Někteří členové rodiny si tyto návyky osvojili rychle, ale u některých to byl maličko problém.

 „Babičce jsem taky dala látkové pytlíky různých velikostí, slabý i pevný, ať má možnost si je vyzkoušet a zhodnotit. Jezdí hodně často nakupovat a její spotřeba obalů a pytlíku je neskutečná. Jednou jsem k ní přišla a koukala jsem, že v nich měla pečivo, tak jsem na ni byla pyšná, že je takhle rychle začala používat. Po chvilce jsem si chtěla jít namazat housku a pytlík jsem otevřela. V něm bylo pečivo zabalené v igelitovém pytlíku.“

No a takhle nějak vznikaly Nejednorázovky. Jejich primární myšlenkou nebyl prodej, ale jen ukázka, že to jde i jinak. A to se Klárce také povedlo. Za mě je to super myšlenka a opravdu obdivuji lidi, kteří všechny tyhle věci používají! Snad se k tomu taky někdy dostanu.

Nejednorázovky najdete jak na Fejsbůku, tak i na Instáči. Já je sleduju na tom Instáči a moc se mi líbí způsob prezentování Klárčiných výrobků. U každého příspěvku si můžete přečíst něco o daném výrobku, který tam je často prezentován na více než jedné fotce. Fotky jsou velice kvalitní (jejich autorem je většinou fotograf Tom Plešinger, ale některé si fotí i Klára sama), takže si výrobek můžete i krásně prohlédnout. Jako velké plus beru, že na tomto Instagramu najdete také recepty nebo plno dalších věcí o eko životě. Některé produkty, které jsou k prodeji na Nejednorázovkách, přidám i sem pod článek. Takže pokud se vám bude cokoli líbit, neváhejte a Klárce napište.

 „Chtěla bych moc poděkovat všem, co si ode mě někdy něco koupili, protože díky jejich objednávce jsem se lepšila a jsem jim za to moc vděčná. Taky děkuji, že se zajímají o planetu a přírodu a není jim to jedno.“

Poprvé v životě jsem se dozvěděla i o pojmu upcyklace. Je to opětovné využití materiálů, co už využity byly nebo by se vyhodily. Může to být například sklenice od již zmiňovaného vína, kterou můžete využít třeba jako vázu. Také se podobně mohou využít staré nepoškozené látky, které by jinak skončily nevyužité. Produkty z upcyklovaných materiálů samozřejmě najdete i na Nejednorázovkách, ale jsou mezi nimi i některé kousky z látek nových.

„Moje plány do budoucna.. těch by bylo. Ale ty nejrealističtější si postupně snažím plnit. Začínám tvořit svůj další projekt, a to šití oblečení, který najdete na Instagramu @klarapetrova_fashion. Do budoucna bych chtěla šít oblečení z upcyklovaných materiálů, ale i z nových materiálů, na kterých bude třeba můj design.“

Pro mě je tohle velice zajímavé téma a nezavadila jsem o něj poprvé. Klárce moc děkuji za poskytnutí rozhovoru a doufám, že se jí bude do budoucna jen a jen dařit. A vlastně jsem se ani nezeptala, jak se máte? Já teď ležím v učení k maturitě, ale často naopak zavítám i do přírody. Mějte se krásně a (snad) příští středu se na vás budu opět těšit!

Tagy