weby pro nejsevernější čechy

Českolipský komorní cyklus pokračuje s Epoque Quartetem a vzpomínkou na události roku 1945

Českolipský komorní cyklus bude v pondělí 15. června pokračovat dalším koncertním zastavením. Původně plánovaný open-air koncert v Městském parku byl s ohledem na aktuální situaci kolem pandemie Covid-19 z organizačních důvodů přesunut do prostor Jiráskova divadla. Program koncertu však zůstává nezměněn.

V České Lípě se představí populární smyčcové kvarteto Epoque Quartet, které se za dvě desetiletí svého působení našlo pevné místo na české a evropské hudební scéně, výrazně posunulo hranice kvartetního repertoáru a vyprofilovalo se ve špičkový soubor, který je kromě sólových koncertů také často zván ke spolupráci celou řadou skvělých hudebníků z různých odvětví muzikantské branže a k populárním akcím, jako například televizní soutěž StarDance. Pro své vystoupení v rámci Českolipského komorního cyklu si Epoque Quartet přizval ke spolupráci úspěšné kytarové duo Siempre Nuevo. Toto netradiční spojení nabídne českolipskému publiku zvukomalebné pásmo na pomezí klasické hudby, jazzu a tanga v dílech Astora Piazzolly, Martina Brunnera, Petra Wajsara, Štěpána Raka a dalších. Koncert bude vzpomínkou na pět tisíc obyvatel České Lípy, kteří byli 15. června 1945 odsunuti do Německa, hostem koncertu bude Mgr. Tomáš Cidlina, historik Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě. Vstupné na tento koncert, který začíná v 19 hodin, je dobrovolné, místa je možná rezervovat prostřednictvím rezervačního systému na www.lipamusica.cz.

Červnový koncert Českolipského komorního cyklu je dedikován pěti tisícům obyvatel města Česká Lípa, kteří byli 15. června 1945 vyhnáni ze svých domovůBěhem jediného parného dne museli vyčerpaní lidé ujít těžký pochod z České Lípy do saského Waltersdorfu. Na 75. výročí této události se v České Lípě bude konat pietní pamětní setkání. Koncert, který na setkání naváže, bude oslavou znovunavázaného partnerství a přátelství, a tomu odpovídá i jeho program, v němž je dominantní emocí radost. Jednotlivé kusy repertoáru dávají posluchači nahlédnout do světa tanga a jazzu, ale především je koncert unikátní příležitostí k exkurzu především do současné české hudební tvorby ve skladbách Tomáše Illeho, Milana Tesaře, Martin Brunnera nebo Štěpána Raka. Kromě toho na programu koncertu zazní skladby Mateusze Smoczynského nebo mistra tanga Astora Piazzolly.

Smyčcový Epoque Quartet v roce 2019 velkolepě oslavil v pražské Lucerně 20 let své existence. Během této doby si našel pevné místo na české a evropské hudební scéně, výrazně posunul hranice kvartetního repertoáru a vyprofiloval se ve špičkový soubor, který je kromě sólových koncertů také často zván ke spolupráci celou řadou skvělých hudebníků z různých odvětví muzikantské branže. Na klasických scénách jinak multižánrově založený kvartet muzikantů spolupracoval s Dagmar Peckovou, Radkem Baborákem nebo s Ivanem Klánským. Svou touhu po fúzích a neklasických experimentech prokázal soubor společnými projekty s Danem Bártou a Ilustratosphere, s kapelami Monkey Business, Tatabojs, Clarinet Factory, nebo koncerty a nahrávky s Michalem Pavlíčkem, Gregory Porterem, Lenkou Dusilovou, Dashou, Ondřejem Brzobohatým, Tomášem Klusem a mnoha dalšími interprety současné popové scény. S velkou pečlivostí i vášní si Epoque Quartet zahrál i s jazzmany Karlem Růžičkou, Robertem Balzarem, Martinem Brunnerem, nebo Miroslavem Hloucalem. Epoque Quartet koncertoval v Německu, Rakousku, Švýcarsku, Francii, Itálii, Belgii, Holandsku, Anglii, Irsku, Polsku, Lotyšsku, Estonsku, Litvě, Maďarsku, na Slovensku, v Chorvatsku, Slovinsku, Srbsku, Bosně a Hercegovině, Řecku, Bulharsku, Izraeli, USA, Kanadě, Brazílii, Číně i v Japonsku. Širokému publiku je soubor známý také svým účinkováním v populární televizní show Stardance.

Kytarové duo Siempre Nuevo bylo založeno v říjnu roku 2007 dvěma vynikajícími kytaristy Matějem Fremlem a Patrikem Vacíkem. V tomto období oba studovali na Hochschule für Musik Franz Liszt v německém Weimaru, kde získávali cenné zkušenosti na hodinách komorní hry u profesorů Thomase Müller-Peringa a Mathise Christopha. V květnu 2008 duo vyhrálo svojí první mezinárodní soutěž v italské Gorizii. Od té doby jsou mladí umělci pravidelně zváni na nejrůznější koncerty a festivaly v Čechách, ale také v Německu, Itálii, Polsku a na Slovensku. Siempre Nuevo interpretuje jak originální skladby pro kytarová dua, tak i různé vlastní transkripce či od jiných autorů přepracované skladby. Jeho repertoár obsahuje hudbu od baroka až po soudobé skladatele.

Místa na tento koncert je možné zdarma rezervovat online na www.lipamusica.cz, vstupné je dobrovolné.

Českolipský komorní cyklus bude pokračovat v září přesunutým březnovým koncertem, na němž se v programu Milost a pomsta představí barytonista Roman Hoza za doprovodu varhanice a cembalistky Barbary Marie Willi a violoncellisty Michala Rajtmajera. Vstupenky zakoupené na původní termín zůstávají v platnosti a do prodeje jsou uvolněná další místa. Koncert se uskuteční 9. září v kostele Mistra Jana Husa.

Českolipský komorní cyklus se koná za podpory Ministerstva kultury ČR, Libereckého kraje, Města Česká Lípa, Nadace Život Umělce, Státního fondu kultury, rodiny Tichých a společnosti Modus. Záštitu nad cyklem převzaly: Ing. Jitka Volfová, starostka Města Česká Lípa a Ing. Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Děkuji za pozornost a přeji příjemný den!
S pozdravem

Ing. Lucie Johanovská, manažerka marketingu & PR
ARBOR – spolek pro duchovní kulturu, Žižkova 528/6, 470 01 Česká Lípa
@: lucie.johanovska@lipamusica.cz,
www.lipamusica.cz | facebook / instagram / youtube: lipamusica.cz

Tagy