weby pro nejsevernější čechy

Hold morálce v kostele Proměnění Páně ve Varnsdorfu (Noc kostelů 2020)

Noc kostelů 2020 ve Varnsdorfu se oproti minulým ročníkům zapíše do paměti jako jeden z kulturních mezníků letošního převratného roku.

Dramaturgie myslela opravdu na všechny a jak se ukázalo, program si své diváky našel.

Ve starokatolickém kostele našli své útočiště umělci spjatí s inscenací Půlnoc v pohraničí autorky Hany Strejčkové. Režisérka, poslední roky provázaná se zdejším krajem a místním Městským divadlem, sice projekt vytvořila na míru rumburské Loretě, ale jak reprízami již dokázala, své dílo je schopna přizpůsobit kdejakému prostoru, ať už to byl například sál domova pro seniory, nebo kostel Panny Marie Sněžné s nejvyšší chrámovou lodí v Praze. Nejinak tomu bylo i ve Varnsdorfu, kam tým FysioART zavítal po nucené karanténní divadelní pauze. A nutno podotknout, že hudbu vytvořil varnsdorfský skladatel Michal Müller a v rolích aristokratické rodiny hrají z místních Tereza Rauch a Miroslav Řebíček.

O nesporných kvalitách představení už bylo psáno po premiéře zde -> nebo z Prahy zde ->. Strejčková se dlouhodobě snaží o přesah divadla a vystoupení z divadelních prostor. K tomu využívá jak svůj citlivý rukopis a základ v činoherním a fyzickém divadle, tak zvláštní druh intuice, kterým do sebe natáhne dané místo se vším, co a kdo k němu patří, nebo by mohlo patřit. Okruh spolupracovníků, zejména její stálí kolegové jako např. Filip Novák, Barbora Ješutová, se sžívají s příběhy a postavami, které jako by vystupovaly z temnot historie, ale zároveň jsou smyšlenkou a tlumočníky svých tužeb, morálních hodnot i hrobníky svých hříchů.

Dopad představení Půlnoc v pohraničí byl zde snad o to silnější, že se odehrálo jak na Noc kostelů, tak nejblíže k výročí sedmdesáti let od akce K, tedy i od násilného vyklizení kláštera v Rumburku. Toto představení vzdává hold, ale neholduje patosu. Vzpomíná na dobu vykonstruovaných procesů a poklesu morálky, ale nemoralizuje. Hovoří o česko-německých vztazích, ale nesoudí a neodsuzuje. Ono se děje všude mezi námi, v lavicích, před oltářem, na kůru, obklopuje a pohlcuje svíravostí padesátek. Stále však jde „jen“ o divadlo – kdo chce, nechá se vtáhnout, komu nehoví ponor, sleduje z bezpečné lavice boj o život, prestiž, domov, bezpečí.

Představení Půlnoc v pohraničí ozdobila varnsdorfskou Noc kostelů. Kdo ji nestihl, má šanci 5. 7. 2020 v Doubici od 18 hodin.

Tagy