weby pro nejsevernější čechy

Víkend dvacátého sedmého týdne roku 2020

Tak už to pravidelně bývá. Nic, nic, nic a pak se člověče p….r, protože všechno je v jeden den. Nějak mě to přestává/přestalo bavit.

Ve čtvrtek 2. července 2020 měl začínat závod Tour de Feminin 2020. Zařadil se na smutný seznam toho, co se kamsi odložilo a snad bude příští rok.

V pátek 3. července 2020 triumvirát vernisáží:

Zapomenutá sláva rodiny Dittrich z Krásné Lípy

Srdečně Vás zveme na vernisáž výstavy: „Zapomenutá sláva rodiny Dittrich z Krásné Lípy“, která se koná v pátek 3. července v 17.00 hodin.

Výstava je rozšířena o originály skic a studií k výzdobě interiéru hrobky Dittrichovy rodiny, dále v přilehlé místnosti je instalována malá galerie děl malíře Augusta Frinda, zobrazujících Krásnou Lípu a její blízké okolí.

Návštěvníci se mohou potěšit originálem Frindova obrazu z roku 1899 – „Pohled na náměstí v Krásné Lípě“. Tento obraz bude poprvé představen veřejnosti právě na výstavě v rumburském muzeu, pobočce Oblastního muzea v Děčíně.

Děkujeme za spolupráci Městskému úřadu Krásná Lípa, který nám obraz zapůjčil.

V pátek 3. července v 17.00 hodin proběhnou ještě další dvě vernisáže, na které Vás srdečně zveme.
1. HISTORICKÁ KOLA
2. PENÍZE DOBY NOUZOVÉ 1918

S pozdravem

Kamila Lišková

Oblastní muzeum v Děčíně, pobočka Rumburk

V sobotu 4. července 2020 onen výše zmiňovaný přetlak. Ve varnsdorfské Kotlině začíná soutěž leteckých modelářů Varnsdorfský upoutanec. Na Hrádku se pojede (úvodní) závod seriálu Peklo severu Gema XC Hrádek. Bude další brigáda na Dittrichově hrobce v Krásné Lípě. Výjimečná příležitost bude ve Chřibské, rozhlížení z výšky. Koncert na Fabrice v Doubici. Vítání léta na varnsdorfské Lidovce. Na šluknovském zámku začínají nové výstavy. A především letošní „zjednodušená“ verze Eastern Tunes, na kterou jsme zvali. Plus milion dalšího, o čemž mnohdy nevíme a třeba ani vědět nechceme.

V neděli 5. července 2020 pokračuje Varnsdorfský upoutanec a výstupy na věž ve Chřibské. Dolní Poustevna vítá léto Středověkými slavnostmi. A kdo ještě neviděl, nebo chce vidět znovu – do výběžku se vrací „loretánské“ představení Půlnoc v pohraničí, tentokrát do kostela Nanebevzetí Panny Marie v Doubici.

Zbytek si najděte v plakátcích nebo někde úplně jinde. A jděte si třeba … kam chcete.

Jo, a jsme „světoví“:

Rádi bychom Vás informovali o akci, která je sice mimo Váš „Výběžek“, ale chceme Vás upozornit na akci nejstarší palírny v Evropě. Prostějovská Palírna U Zeleného stromu se v těchto dnech připravuje na oslavu 502. výročí svého založení a zahájení turistické sezóny, které se uskuteční 4. července 2020. Při této příležitosti stočí symbolických 502 lahví Staré žitné myslivecké Single Barrel a pro návštěvníky spustí exkurzní trasu.

V sobotu 4. července 2020 se veřejnosti otevřou brány prostorů Palírny U Zeleného stromu a nejstarší palírna v Evropě tak zahájí novou turistickou sezonu. Po celý prodloužený víkend se mohou návštěvníci, kteří se chtějí dozvědět zajímavosti z více než pětisetleté historie a výroby tradiční Staré žitné myslivecké, od 14. do 18. hodiny vydat na exkurzní trasu v nově rozšířených prostorech historické budovy závodu. Okruh trvá 60 minut, poslední prohlídka začíná v 17 hodin. V ceně vstupného 250 Kč jsou zahrnuty čtyři ochutnávky výrobků Palírny, včetně právě stočeného vzácného Single Barrelu. Ten bude možné ochutnat pouze během těchto výročních dnů. Návštěvníci dále dostanou poukaz na 50 Kč do podnikové prodejny Palírny U Zeleného stromu. Počet osob na prohlídku je omezen, místo je třeba předem rezervovat na e-mailové adrese pavel.hampl@palirna.cz nebo telefonicky na čísle 777 528 549.

Příprava výroční Staré žitné myslivecké Single Barrel započala už před osmi lety uložením základu tradiční Staré žitné myslivecké do vybraného sudu, v němž dříve odpočíval Cabernet Sauvignon.