weby pro nejsevernější čechy

Jablonecký krystal „rozzářila“ designová svítidla

V rámci výstavy TRENDY.DESIGN.PRODUKCE, představující to nejlepší ze skla a bižuterie na českém trhu za poslední tři roky, připravilo Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou ve spolupráci s pražským QUBUS DESIGN STUDIEM netradiční instalaci designových svítidel od devíti renomovaných českých značek.

Jablonecké muzeum se před šesti lety rozhodlo rozšířit koncept pravidelných prezentací bižuterie, navazujících od roku 1998 na slavné jablonecké výstavy, na nekomerční přehlídku skla a bižuterie nazvanou Mezinárodní trienále skla a bižuterie. Součástí stěžejní výstavy TRENDY.DESIGN.PRODUKCE sice byla svítidla od samého počátku, letos jim je ale poprvé vyčleněn samostatný prostor, a to nová atypická muzejní přístavba v podobě krystalu. „Zatímco do nižšího patra novostavby chystáme expozici vánočních ozdob,“ uvedla ředitelka muzea Milada Valečková, „prosklený prostor je určen na specifické výstavní projekty a akce. Věříme, že přitáhnou pozornost laické i odborné veřejnosti. Nyní v něm najdou místo současná svítidla“.

Jakub Berdych Karpelis a Josef Tomšej ze studia QUBUS DESIGN pro prezentaci navrhli originální mobiliář v kombinaci kartonu a skla a připravili vzdušnou instalaci více než tří desítek objektů. Jejich autory jsou rovněž známí designéři, například Lucie Koldová, Jaroslav Bejvl ml., Michaela Tomišková a Jakub Janďourek (DECHEM studio), Boris Klimek či Lukáš a Filip Houdkové. „Osvětlovadla jsou jedním z nejsilnějších trendů posledních let. Počet jejich výrobců, dodavatelů a návrhářů setrvale roste. Proto jsme je chtěli také trendově a moderně vystavit,“ uvedl ke koncepci prezentace hlavní kurátor projektu Petr Nový.

Instalaci, dobře viditelné i zvenčí, dominují závěsná svítidla. Jsou sice vystavena samostatně, ale Jakub Berdych Karpelis z nich sestavil atraktivní objekt, který doslova vyzařuje energii současného českého umění ohně a světla. „Připravovat první výstavu do nového prostoru je vždy výzva. Mám radost, že nám muzeum dalo nejen důvěru, ale i prostor k tomu pojmout vše malinko netradičně. Že jsme to mohli pořádně rozsvítit,“ usmívá se Berdych.

TRENDY.DESIGN.PRODUKCE, včetně svítidel v „krystalu“, je v jabloneckém Muzeu skla a bižuterie možno navštívit až do 1. listopadu, přes léto poběží i doprovodná zábavná rodinná dílna „Hrátky (nejen) se sklem“. Otevřeno je denně od 10 do 18 hodin. Mezinárodní trienále skla a bižuterie pak bude pokračovat koncem listopadu otevřením dalších dvou výstav.

Více o projektu na https://www.trienale-jablonec.cz.

Partneři Mezinárodního trienále skla a bižuterie JABLONEC 2020:
Ministerstvo kultury České republiky, Liberecký kraj, statutární město Jablonec nad Nisou, Nadace Preciosa a Messe Frankfurt.
Hlavním mediálním partnerem je Česká televize.

Projektu poskytli záštitu:
Lubomír Zaorálek, ministr kultury; Martin Půta, hejtman Libereckého kraje; Jiří Čeřovský, primátor statutárního města Jablonec nad Nisou; Ministerstvo průmyslu a obchodu, Hospodářská komora České republiky, Svaz průmyslu a dopravy ČR, Asociace sklářského a keramického průmyslu ČR a Svaz výrobců skla a bižuterie

Pěkné dny přeje

Šárka Labusová
asistentka ředitelky muzea
email: sarka.labusova@msb-jablonec.cz
Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, U Muzea 398/4, 466 01 Jablonec nad Nisou
www.msb-jablonec.cz
Facebook

Tagy