weby pro nejsevernější čechy

Sklářská slavnost na Kristiánově 2020

Sklářská slavnost na Kristiánově bude!

Přijďte si připomenout dávnou slávu Kristiánova, někdejší nejvýznamnější sklářské osady uprostřed Jizerských hor. Všechny milovníky skleněné krásy a Jizerek zve Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou k návštěvě tradiční Sklářské slavnosti. Koná se v sobotu 5. září 2020 od 9 hodin.

„Návštěvníci mohou opět sledovat mistry skláře přímo u pece, poznat kouzlo tažení skleněných figurek či vinutých perlí u kahanu, foukání ozdob, sledovat výrobu skleněné bižuterie či různých módních doplňků. Zastoupena budou ale i další řemesla“, řekla ředitelka muzea Milada Valečková.

Připravena je také široká nabídka tvůrčích dílen pro návštěvníky, například společná výroba skleněné mozaiky s vyobrazením jedné ze zaniklých staveb osady, navlékání korálků „na mašince“ nebo šití originálního šperku z drobných perliček. Na děti čeká hledání pokladu čaroděje Tamanna. Ti největší odvážlivci si mohou vyzkoušet slaňování přes Kamenici pod dozorem Horské služby Bedřichov anebo jízdu na koni.

Slavnost začíná v 9 hodin, vlastní program pak od 9,30 uctěním památky zakladatele sklářské osady Johanna Leopolda Riedla na místním hřbitově a následnou mší. V kulturním programu se budou celý den střídat folklorní soubor Jizera, který zpracovává tradiční podještědský, pojizerský a podkrkonošský folklor. Pro děti zahraje Divadlo Krabice Teplice svá veselá představení „Mrkvomen“ a „Václav a Slimák“. Zazpívají „Zlatý holky“ a probíhat budou také komentované prohlídky expozicí i celou osadou vedené muzejními kurátory.

Program na Kristiánově bude v sobotu 5. září probíhat až do 16 hodin, vstup je zdarma.

Kontakt

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, U Muzea 398/4, 466 01 Jablonec nad Nisou

Marie Víšková, tel.: 483 369 022, e-mail: marie.viskova@msb-jablonec.cz

Program:

9.00     začátek slavnosti

9.30     uctění památky zakladatele sklářské osady na lesním hřbitově

10.00     poutní mše svatá v místě bývalého Panského domu

11.00     Folklorní soubor JIZERA/ horní louka

11.30     „Mrkvomen“- divadlo Krabice Teplice/ dolní louka u Liščí boudy

12.00     Zlatý holky/ Horní louka

13.00     Folklorní soubor JIZERA / horní louka

13.30     „Václav a Slimák“ – divadlo Krabice Teplice/ dolní louka u Liščí boudy

14.00      bluegrass, country/ horní louka

14.30     „Mrkvomen“ – divadlo Krabice Teplice / dolní louka u Liščí boudy

15.00     Folklorní soubor JIZERA/ horní louka

16.00     konec slavnosti

Doprava

Na Kristiánov se návštěvníci dostanou pouze pěšky po turistických cestách z Janova nad Nisou, Bedřichova, Hrabětic a Josefova Dolu nebo na kole po značených cyklotrasách.

Auta mohou využít parkoviště v Bedřichově a v Hraběticích.

Sponzoři

Akce se koná za finanční podpory Ministerstva kultury České republiky, Libereckého kraje, obce Bedřichov, obce Janov nad Nisou a SPORT Jablonec nad Nisou, s. r. o. – Městský plavecký bazén.

Mediální partner Kristiánova

Mediálním partnerem Kristiánova je portál PROPAMÁTKY.

Sklářská osada Kristiánov

Osada byla založena Johannem Leopoldem Riedelem roku 1774. Sklářskou pec tu poprvé roztopili na Tři krále (6. ledna) 1776 a jeho potomci huť provozovali až do roku 1887, tedy přesně 111 let. Zpočátku se zde vyráběly zejména číše a pohárky z dutého skla, holby, lékárenské lahvičky, flakonky a lustrové ověsky, v 19. století se staly hlavním artiklem mačkářské tyče, trubičky a tyčinky pro výrobu bižuterie. Specialitou byly tzv. „tutny“, duté trubice, které sloužily jako polotovar pro výrobu skleněných náramků – banglí.

Do dnešní doby se z tehdy významné sklářské osady zachovalo pouze jediné stavení sloužící původně pro ubytování sklářů, později jako hospoda a rekreační zařízení, tzv. Liščí bouda. Dnes je ve správě Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, s nímž jej spojuje naučná stezka Cestou jizerskohorských sklářů.

FS Jizera
Kristiánov
SSK, foto A. Kosina
SSK, foto M. Víšková

Příjemný den přeje
Šárka Labusová
asistentka ředitelky muzea
E: sarka.labusova@msb-jablonec.cz
Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou
U Muzea 398/4, 466 01 Jablonec nad Nisou
www.msb-jablonec.cz

Tagy