weby pro nejsevernější čechy

Přednáška a mini vernisáž v rumburském muzeu

Srdečně vás zveme na přednášku o slavné firmě Hielle & Dittrich: Krásnolipský ekonomický zázrak“ Mgr. Josefa Rybánského z varnsdorfského muzea ve čtvrtek 24. 9. 2020 v 17.00 h.(vstupné 10 Kč).

V přednášce se seznámíte se spletitou historií jedné z nejvýznamnějších firem Šluknovského výběžku, jejíž ekonomické aktivy mimo náš region dosahovaly neuvěřitelných rozměrů. Kdo z místních průmyslníků vlastnil „celé město“? Ano, byli to Hielle & Dittrich z Krásné Lípy, kterým patřila od roku 1857 průmyslová enkláva Żyrardów v tehdejším Ruském Polsku. Neméně zajímavé jsou i rozvětvené rodinné vazby obou průmyslových rodů – Hielle a Dittrich – které se na čas příbuzensky i ekonomicky spojily, ale předtím i potom, jak uvidíte, šly vlastní cestou.

Tentýž den v 16.30 h. proběhne mini vernisáž dlouhodobé výstavy černobílých fotografií Jiřího Stejskala. Autor se zde prezentuje výstavním souborem nazvaným České Nizozemí. Svým fotoaparátem již několik let prochází naším regionem a sbírá pohledy často směřující do jeho minulosti s cílem zachytit její odkaz, pochopit a nalézt význam a citlivě jej zaznamenat v podobě monochromních obrazů, dnes již stylem historizujícím. Jsou zde místa, která znáte, ale možná pro většinu z Vás také i neznámá. Zveme Vás na setkání s jeho tvorbou inspirující k zamyšlení nad proměnlivostí života a přírody.

Těšíme se na Vaši návštěvu.

Kamila Lišková, dokumentátorka Muzea Rumburk, pobočky OM v Děčíně, přísp. org.
Na Valech 401/4
408 01 Rumburk
tel.: 412 332 194
www.muzeumdc.cz

Tagy