weby pro nejsevernější čechy

Vánoční dárky z výběžku

Vánoce, svátky klidu a míru. Je to trochu otřepaná fráze, nemyslíte? Podle mého to jsou spíše svátky zmatku, spěchu a taky trochu přežírání, ale o tom až někdy jindy! Nechávat nákup dárků až na prosinec sice moje parketa úplně tak není, ale vím, že plno lidí to tak dělá. Jelikož a protože já mám vše už nakoupeno a vlastně skoro i zabaleno, rozhodla jsem se sepsat pro Vás, moji čtenáři, seznam tipů na dárky, které mohou být tak trochu na poslední chvíli. Nebude jen tak ledajaký, protože pro ně nebudete muset jezdit do Prahy, ani do Liberce. Bude Vám stačit jít na procházku do města nebo na nejvýš zajet do města vedlejšího. Procházkou uděláte něco pro zdraví a zároveň se podíváte na stromeček na náměstí, který nikde nechybí. U nás v Rumburku je totiž, tento rok, velice unikátní.

1) Všechno, co mám ráda

Tento dárek je velice univerzální a dá se snadno personalizovat. Prostě a jednoduše si vezměte sklenici (velikost podle vašeho uvážení) a navštivte rumburský bezobalový obchod Násypka. A co do sklenice máte dát? To je už zcela na vás! V Násypce si zaručeně vyberete. Může to být směs ořechů, sušeného ovoce a nebo to rovnou namixujte dohromady. Prostě tam nacpěte všechno, co máte rádi vy nebo osoba, pro kterou je dárek určený.

2)Vánoce stylem zero waste

Všude okolo se řeší plasty. Že jste to nikde nezaslechli? No to snad ani nemyslíte vážně! Mně se tento přístup velice líbí, a proto vám to sem také trochu nacpu. Rozklikněte fejsbůk nebo instáč a do vyhledávání napište Nejednorázovky. Najde Vám to profil Kláry Petrové, která se věnuje šití zero waste produktů. Sama od této šikovné slečny mám látkovou tašku. Tahám v ní snad všechno možný i nemožný a furt drží jako čert! V nabídce můžete najít i různé sady a za mě je hrozně super sada látkové tašky a látkových pytlíků. Skvěle využitelná jako dárek pro mamku, ségru nebo babičku.

3)     Poctivé mlsání

Pro milovníky mlsání a nočních svačinek tu mám typ na máslíčka Hepynats. Ty najdete na stránkách www.hepynats.cz, kde je zároveň jejich celá nabídka. Vybrat si můžete jak jednotlivě, tak i v sadách. V nabídce se také schovává i horká novinka! Příchuť Kešu káva arašíd Hepynats vytvořilo spolu s rumburskou kavárnou Bohemian coffee house. Tuto příchuť si můžete zakoupit i přímo v kavárně. Ostatní příchutě nezůstávají pouze na webových stránkách, ale najdete je i v kamenných prodejnách jako je rumburská Násypka či obchůdek Žijme Zdravě, který je na pěší zóně. A Varnsdorfáci si mohou zase zajít do Zdravého obchodu Emavík.

4)Pořádná porce žrádla

A kdo není moc na sladký, může využít poukaz do Drive burgers. Ten prodávají jak v hodnotě 300 Kč, tak i za 500 Kč. A řeknu Vám, je to pořádná porce žrádla! Osobně mám problém i s jedním burgerem a to jsem celkem jedlík. Také mi kluci prozradili, že do jejich vánoční nabídky chystají speciální vánoční burger! Myslíte, že v něm bude skořice nebo dokonce celý perníček?

5) Kofein do žíly

U pochutin ještě chvilku zůstaneme, protože mimo jídlo jsem sem zařadila i nápoj, bez kterého si mnozí nedokážou představit své ráno. Mléko to fakt není. Ale někdy je nezbytnou součástí. Záleží na preferencích. Dobře, už Vás nebudu napínat. Je to káva z kavárny Bohemian coffee house. Koupit můžete i zrnkovou i namletou a … ráda bych Vám řekla víc, ale bude asi lepší, když za nimi na pobočku rovnou zajdete! Přeci jenom já tu ten odborník nejsem.

6)Vánoční nálada na papíře

Tak jídlo a pití máme za sebou. To vlastně souvisí tak trochu s tím přežíráním ne? Ale kuš… řekla jsem, že o tomhle až někdy jindy. V tomto odstavci bych Vám chtěla poskytnout tip na knížku se jménem Na štědrý den. Je to ručně ilustrovaná vánoční knížka od (shodou okolností mé sousedky) Terezy Richterové. Upřímně jsem nikdy netušila, že Terka něco takového v sobě má a minulý rok, když knížku vydala, mě tím příjemně překvapila. Sice jako ostuda knížku doma stále nemám, ale určitě vím, že je to kvalitní kousek práce. Můžete ji najít v knihkupectví Papírová loď, na stránkách fler.cz nebo na eshopu Malý pirát.

7)Památka na celý život

Co je podle vás památka na celý život? Podle mě jsou to vzpomínky a fotky. A tento tip na dárek obsahuje oboje. Velice talentovaný fotograf Tom Plešinger nabízí poukazy na focení prakticky všeho druhu. Nejen, že vám vytvoří krásné kvalitní fotky, ale na samotné focení budete vzpomínat také pěkně dlouho. S Tomem se nudit nebudete!

8)Práce šikovných ručiček

A co třeba podpořit nějaké sociálně terapeutické dílny? Myslím si, že je to hrozně super gesto! V okolí můžete najít na příklad Dílnu u Markétky – Integrované centrum Horní Poustevna, kde se tvoří různé keramické výrobky, šperky nebo zde nabízejí i všelijakou vánoční výzdobu. Stačí si jen rozkliknout jejich fejsbůkové stránky a výrobky si prohlédnout.

Jak vidíte, možností je v okolí opravdu mnoho. Věřte, že koupí výše uvedených produktů neuděláte radost jen obdarované osobě, ale i prodejci, který do výrobku vložil kus sebe. Podporujme se navzájem! Je to krásná vlastnost, druhému člověku něco přát. Bohužel to neumí všichni. Já bych vám závěrem chtěla také poděkovat, že jste můj článek dočetli až sem. Zároveň doufám, že se Vám líbil a snad Vám též trochu pomohl. Mějte se krásně a užívejte si vánoční čas. Tak zas příště na přečtenou!

A také pro Vás mám malou novinku! Spojila jsem síly s fotografkou Terezou Sobotkovou, jejíž fotky jste mohli vidět i v dnešním článku. A uvidíte je i v tom příštím. A taky v tom po tom příštím. Prostě a jednoduše – teď jsme my dvě TÝM.

Foto: Tereza Sobotková, Tom Plešinger

Tagy