weby pro nejsevernější čechy

Nové regionální výrobky z Českosaského Švýcarska

V uplynulých dnech proběhlo již 19. kolo certifikace regionálních výrobků a mezi výrobky se značkou „Českosaské Švýcarsko regionální produkt“ tak nyní nově patří: Dětské vlněné capačky a vyšívané kabelky od Jany Stejskalové z Děčína, Pochutiny ze sociálního podniku PPikanto z  Jiřetína pod Jedlovou: Pikant Plameňák, Jiřetínský lískáček, Hlívá ústřičná restovaná v husím sádle s chilli a žampiony, Kovářské výrobky od uměleckého Kováře Mliloslava Petráška z Krásné Lípy, Unikátní vzdělávací dřevěná hračka FINGER CAR, kterou vyrábí firma Trihorse z Děčína.
Do kategorie regionální zážitek přibyl Samoobslužný Luční bar a kovárna na Kamenné Horce v Krásné Lípě a Betlémářství na Šluknovsku – Výstavy a stavba betlémů, obnova tradice a řemesla řezbářství.

Co musí splňovat značené výrobky?
Místní původ není jedinou podmínkou pro udělení značky. Značené výrobky musí přispívat k dobrému jménu regionu, proto musí být také: dostatečně kvalitní, šetrné vůči životnímu prostředí, jedinečné ve vztahu k regionu – vyrobené tradiční technologií, ručně nebo ideálně z místních surovin, výjimečné svou vysokou kvalitou.
„Regionální značka „ČESKOSASKÉ ŠVÝCARSKO regionální produkt®“ se uděluje již od roku 2010 a je současně součástí celorepublikové sítě Asociace regionálních značek, ve které je již zapojeno 29 regionů“, vysvětluje Eva Hamplová ředitelka MAS Český Sever (koordinátor regionálního značení) a dodává: “Značení místních produktů je iniciativa, která slouží ke zviditelnění ekologicky šetrné, kvalitní řemeslné a místní produkce v rámci určitého vymezeného území. V našem regionu je již certifikováno 42 výrobců a 15 zážitků.
Mezi nejznámější certifikované produkty patří například Nůž Rybička z Mikova Mikulášovice, přírodní kosmetika Nobilis Tilia z Vlčí Hory, pivovary Kocour Varnsdorf, Falkenštejn z Krásné Lípy i Nomád z Děčína, ze zážitků jsou to například prohlídky s Černým rytířem na zámku Děčín nebo Loretánské slavnosti v Rumburku.“
Více informací najdete na: https://www.regionalni-znacky.cz/ceskosaske-svycarsko/
nebo https://www.ceskesvycarsko.cz/cs/zazitky/regionalni-produkty

Tagy