weby pro nejsevernější čechy

Českolipský komorní cyklus uvede Královéhradecký dětský sbor Jitro

Čtvrtá sezona Českolipského komorního cyklu bude v červnu pokračovat sborovým koncertem.
Čtvrté letošní komorní zastavení nabídne v úterý 22. června průřezový program se symbolickým názvem Deo Gratias v podání jednoho z předních dětských sborů. Skvěle fungující organismus královéhradeckého Jitra kultivuje více jak tři sta padesát dětí v šesti přípravných odděleních již téměř čtyři desítky let. Za tuto dobu prožilo na tři tisíce dětí desetitisíce zkoušek, tisíce koncertů a projelo více než milion kilometrů. Odměnou jim byly tři desítky absolutních vítězství v mezinárodních soutěžích po celém světě a ovace posluchačů v prestižních koncertních sálech od Prahy přes New York až po Hongkong. Českolipský koncert se uskuteční z důvodu rekonstrukce stálé scény cyklu – kostela Mistra Jana Husa – mimořádně v bazilice Všech svatých. Vstupenky na tento koncert jsou stále v prodeji.

Koncertní repertoár hlavního sboru královéhradeckého Jitra má široký záběr a zahrnuje díla světových hudebních velikánů od středověku do současnosti. Technická zdatnost a vynikající erudice umožňují sboru náročnou interpretaci středověkých kancionálů i soudobých autorů. To platí i pro koncert v České Lípě, na jehož programu budou bez výjimky díla duchovní povahy. Královehradecký dětský sbor Jitro založil v roce 1973 Josef Vrátil. Od roku 1977 stojí v jeho čele umělecký vedoucí a sbormistr Jiří Skopal, pod jehož vedením se sbor rozrostl do sedmi oddělení a z počátečního zájmového útvaru se vypracoval na světovou úroveň. Sbor již v roce 1979 zvítězil na národní soutěži dětských sborů v Olomouci Zlatá palma a Zlatým vavřínem zde úspěch zopakoval o rok později. S velkým úspěchem se sbor účastnil v dalších letech soutěží mezinárodních. Mezi jeho největší úspěchy patří vítězství na soutěžích ve Waleském Llangollenu v roce 1988 nebo ve francouzském Nantes o rok později. Šňůra úspěchů trvala i dál a sbor vítězil v roce 1990 v Lecce v Itálii (zde opět v také v roce 2010), v Neerpeltu v Belgii v roce 1996 a na dalších místech. Tři zlaté medaile sbor přivezl z čínského Xiamenu a v roce 2018 sbor triumfoval na soutěži v australském Sydney. Od osmdesátých let Jitro pravidelně pořádá koncertní turné v mnoha Evropských zemích. Sbor nadchl posluchače v Belgii, Dánsku, Francii, Itálii, Lichtenštejnsku, Německu, Nizozemí, Řecku, Rakousku, Španělsku nebo Velké Británii. Od roku 1990 se Jitro na patnácti turné představilo také publiku velkých měst Spojených států amerických. Obrovská obliba klasické a sborové hudby v Japonsku zajistila Jitru také osm koncertních turné v zemi vycházejícího slunce.
Sbor Jitro je složitý komplex, který dohromady tvoří přibližně 350 dětí ve věku od čtyř do devatenácti let, které postupně navštěvují různá oddělení souborů.

Českolipský komorní cyklus bude po letní a festivalové přestávce pokračovat 16. listopadu v kostele Mistra Jana Husa. Jeho protagonistkou bude renomovaná varhanice Irena Chřibková, který se představí v průřezovém programu od barokní až po soudobou hudbu.

Vstupenky na koncerty Českolipského komorního cyklu jsou v prodeji online na www.clkc.cz nebo ve festivalové pokladně v Žižkově ulici 528/6 v České Lípě.

Cyklus se koná za podpory Ministerstva kultury, Libereckého kraje, města Česká Lípa a rodiny Tichých. Záštitu nad cyklem převzaly Ing. Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana, řízení resortu kultury, památkové péče a cestovního ruchu a Ing. Jitka Volfová, starostka Města Česká Lípa.

Děkuji za pozornost a přeji hezký den!

Ing. Lucie Johanovská, manažerka marketingu & PR
ARBOR – spolek pro duchovní kulturu, Žižkova 528/6, 470 01 Česká Lípa
@: lucie.johanovska@lipamusica.cz,
www.lipamusica.cz | facebook / instagram / youtube: lipamusica.cz

Tagy