weby pro nejsevernější čechy

Bohaté prázdniny v jabloneckém muzeu

Pro letošní prázdninové návštěvníky připravilo Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou mimořádně pestrý program. Těšit se můžete na „Skleněné pátky“, prázdninový ateliér nebo návštěvu Kristiánova.
Skleněné pátky nabídnou každý druhý pátek ukázky tradiční výroby skla a bižuterie, z nichž některé patří mezi ohrožená řemesla. V červenci bude probíhat dílna s výrobou skleněných květin s Marcelou Růžičkovou (9.7.) a vinutých perel s Ivanou Lejskovou (23.7.). V srpnu pak bude možnost pískování vlastních motivů na sklenice s Danielou Divišovou (6.8.) a celý cyklus zakončí Sklářská dílna V Záhoří, která předvede výrobu tažených skleněných figurek (20.8.). Vstup na ukázky bude zdarma.

Neměli byste si nechat ujít ani prohlídku aktuálních výstavy Reflexev atraktivních prostorách přístavby nebo designových novinek z muzejních sbírek z let 2010-2020 na výstavě Designová 10°. Obě ještě spadají do Mezinárodního trienále skla a bižuterie, které bude začátkem září slavnostně zakončeno“,pozvala ředitelka muzea Milada Valečková. Na luxusní bižuterii na světových výstavách let 1948-1989 se zaměřila výstava Kaleidoskop vkusu. Celá řada novinek, včetně komorních „výstav ve výstavě“, je připravena také ve stálých expozicích.

Muzeum je rovněž spolupořadatelem prodejní výstavy Křehká krása, pro kterou připravilo prezentaci nominace ruční výroby skla do Reprezentativního seznamu nemateriálního kulturního dědictví lidstva UNESCO, včetně „živých“ ukázek mistrovství regionálních sklářů. Ve stálých expozicích budou rozmístěny modely ambasadorky výstavy Beáty Rajské z muzejních sbírek.

Po celé letní prázdniny lze v rámci běžného vstupného navštívit i prázdninový ateliér, s tvůrčími dílnami určenými především pro rodiny s dětmi. Mohou si tu i zasoutěžit ve cvrnkání kuliček a získat skleněnou kuličku na památku.

Po celé léto je denně otevřena tzv. Liščí bouda na Kristiánověv Jizerských horách, kde najdete stálou expozici „Sklářská osada Kristiánov“, rodinný program s čarodějem Tamannem a Lišákem, i jistě vítané občerstvení. Také tady bude ve vybraných víkendech možné si vyzkoušet třeba výrobu zvířátek z korálků a měkkých drátků, krasohledu, závěsné mozaiky a zdobených svícnů. Dílny proběhnou ve dnech 3.7, 17.-18.7., 31. 7. a 21. 8. a jsou zdarma. „Ve dnech 17.-18. července, v rámci Dnů lidové architektury Libereckého kraje, bude předvádět Sklář Karel, tedy Karel Sobotka, výrobu foukaných figurek a vystoupí trampská a country skupina Alabama“,uvedla pořadatelka akce Marie Víšková.

Partneři Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou:

Ministerstvo kultury České republiky, Liberecký kraj, statutární město Jablonec nad Nisou, Nadace Preciosa, Crystal Valley

 Hlavní mediální partner:Rádio RCL

Mediální partner Kristiánova:portál Propamátky

Krásné a pohodové dny přeje

Šárka Labusová
asistentka ředitelky muzea
email: sarka.labusova@msb-jablonec.cz
Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, U Muzea 398/4, 466 01 Jablonec nad Nisou
www.msb-jablonec.cz
Facebook

Tagy