weby pro nejsevernější čechy

Dny lidové architektury na Kristiánově

„Liščí bouda“ na Kristiánově bude o víkendu 17. – 18. července 2021 opět návštěvnickým objektem Dnů lidové architektury v Libereckém kraji. Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, které zde provozuje svou stálou expozici, připravilo zajímavý doprovodný program.
Po oba dva dny si děti budou v tvůrčí dílně vyrábět svůj vlastní krasohled, k tomu zahraje trampská a country skupina Alabama a sklářská dílna „V Záhoří“ předvede v neděli 18. července výrobu tažených skleněných foukaných skleněných figurek. „Bude samozřejmě probíhat i stálý rodinný program „O skláři Lišákovi“ spojený s hledáním podkladu místního čaroděje Tamanna nebo navlékání rokajlu“, uvedla pořadatelka akce Marie Víšková z muzea. Na všechny čeká také prohlídka stálé expozice Sklářská osada Kristiánov, i bohatá nabídka občerstvení a tematických suvenýrů.

Liščí bouda je jediným dochovaným objektem kdysi velmi významné, dnes již ale zaniklé sklářské osady Kristiánov, v katastru Bedřichova. Objekt vznikl v roce 1776 společně se sklárnou, původně jako obydlí pro skláře. Později se z něj stala hutní hospoda, kterou po požáru hutě nahradila vyhledávaná výletní restaurace. „Od roku 1963 tuto kulturní památku provozuje naše muzeum, které se také v letech 2016-2017 postaralo o její kompletní stavební obnovu a vytvoření nové expozice“, uvedla ředitelka Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou Milada Valečková. Muzeum za to obdrželo cenu Stavba roku Libereckého kraje v kategorii rekonstrukcí staveb, památkových objektů a brownfields, v roce 2020 byla rekonstrukce oceněna také Cenou hejtmana Libereckého kraje Patria Nostra.

Přístup na místo je pouze pro pěší a cyklisty, automobily lze nechat na parkovištích v Hraběticích, v Bedřichově nebo na Nové Louce. Vstup je po oba dny zdarma, otevřeno bude od 10 do 17 hodin.

Partnery projektu jsou Ministerstvo kultury České republiky, Liberecký kraj, Crystal Valley, Czechglasscompetence, portál ProPamátky a Rádio RCL.

Příjemné letní dny přeje

Šárka Labusová
asistentka ředitelky muzea
email: sarka.labusova@msb-jablonec.cz
Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, U Muzea 398/4, 466 01 Jablonec nad Nisou
www.msb-jablonec.cz
Facebook

Tagy