weby pro nejsevernější čechy

Pátá kulturní sezóna v Coffee & Books právě zahájena

Vážené dámy a vážení pánové, milé děvčata a chlapci, víte, že kavárny jsou místa ze kterých mají radost zejména fyzici?
Kavárna je kvantová. Opravu. Lidé do ní vcházejí po kvantech. Buď je jich tam málo, nebo hodně. Málokdy tak akorát. Také je stejně nepředvídatelná.  Někdy je zima a je plná lidí a při jiné zimě v ní není ani človíček. To samé platí pro teplo, nebo pro období volna.  Káva může být zrno i tekutina. Obojí je káva.  A zatímco jedno je uskupením, které nejste schopni pozřít, druhý stav vám dodá energii a pohodu.

Kavárna je také pravděpodobná. Pokud jdete okolo, pravděpodobně vás vtáhne dovnitř – nebo také ne. Pravděpodobně se zde setkáte se svými přáteli a pravděpdobně zde můžete potkat i cizí zajímavé lidi, kteří vám mohou změnit život. Kavárna je plná pozorovatelů. Bez pozorovatelů by nebylo vůbec nic. Ani kavárna. Protože by nikdo nezpozoroval, že nějaká kavárna vlastně existuje.

Kavárna je také živý organismus. To ví každý kdo kdy nějakou kavárnu pravidelně navštěvoval. Má své denní rytmy i nálady. Dokáže být cvrlikavě bezstarostná, umí být ponurá, klidná a nebo i smutná. Depresivní byla kavárna od loňského října do května.  Věříme, že už se k tomu znovu nedopracujeme a tak jsme pro vás opět připravili kavárnu nepravděpodobně zvídavou a radostnou. Moc se na vás těšíme a s radostí a velkou nadějí k vám posíláme program na září a výhledy na kulturní kavárenskou sezonu 2021 – 2022. Jsme moc rádi že u vás opět přistál programový informační nepravidelník.

Krásný den vám přeje
Jana Erdela Víchová

autorka obrázku: Lenka Havlíčková

Programové čtvrtky  ( většinou – někdy i soboty a pátky)

V září zazáří rozzářený flašinet(ář)

Jako vždy jsme v květnu  říkali, že v září žádný program nebude. A proto začínáme již  tuto zářijovou sobotu výletem do undergroundu. V Děčíně bude pobývat brněnský démon, herec, umělec, scénograf, Jaroslav Záděra. Tak si  k nám zajděte na sklenku vína a neřiditelný umělecký zážitek. Homér a flašinet. Víme, že toho bude v Děčíně hodně, ale tohle, tohle opravdu jinde neuvidíte a neuslyšíte. Jarek bude recitovat a se svým flašinetem zpívat básně svého kamaráda Homéra.

Tajemná cesta kávy a čokolády

Café Nobel představovat nemusím, ale téma ano. Karel Černý nás v provede dějinami kávy a čokolády. Uznejte, že je to téma navýsost kavárenské. Tohle je potřeba slyšet, zejména pokud máte obě pochutiny rádi či rády.

NÁHLED DO ŘÍJNOVÉHO PROGRAMU

V říjnu nás čeká nejen čtyřicátý devátý open mic OHUSCE, ale také výtvarná premiéra. První vernisáž v naší kavárně. Obrazy nejen s kávovou tematikou vám představí Lenka Havlíčková. Narozdíl od vernisáže,  je zatím mikrofon otevřen a můžete se přihlásit na www.ohusce-openmic.cz

V říjnu na výlet s Josefem Formánkem

Již nyní můžeme prozradit, že vás v říjnu čeká komponovaný večer spisovatele a člověka Josefa Formánka Cesty okolo duše a světa.
Dlouho jsme zvažovali, ale protože Pepu znám a mám ho moc ráda, domluvili jsme se, že autorské čtení kombinované s loutkami a písničkami bude, i když to znamená vstupné. Jízdné na cestu kolem světa je  350,- Kč a je potřeba dopředu rezervovat místa. Bude jich rovných třicet, abyste si výlet s průvodcem Josefem užili  v klidu, pohodě a pohodlí.

NOVÝ TÝM MEZI KNIHAMI

Doba covidová byla pro všechny velmi náročná, ale díky vám jsme jí zvládli i my v kavárně. Po ukončení uzavírek ze strany vlády na nás však dopadla další, ne tak dobře viditelná krize. Tak krize se jmenuje lidé. A trvá pořád. Po otevření kaváren, které jely v modelu výdajového okénka, se k nám nahrnuli naši zákazníci. Moc jsme se na to těšili. V realitě jsme vůbec nedohlédli co zařídí půlroční vypnutí standardního provozu nikoliv z technického pohledu, ale z pohledu personálního. Když to zkrátím, tak ani nám se nevyhnula personální krize, spojená s tím, že někteří lidé se v průběhu uzavření vnitřně odpojili a nám se již nepodařilo je připojit zpátky. To se stalo nejen nám, ale napříč ve službách. Od června máme otevřené výběrové řízení a až k nám přijdete zjistíte, že se vlastně celý personál kavárny obměnil – až na pár pilířů, které znáte. Děkujeme všem, kteří s námi žili a potom se od nás vydali na novou cestu. Navždy se stali součástí příběhu děčínské kulturní kavárny.

Pokud máte ve svém okolí někoho, kdo by u nás měl zájem pracovat, klidně mu řekněte. Postupně tvoříme nový tým. Vy uvidíte nové tváře a my jsme moc šťastní že máme kolegy a kolegyně které práce v kavárně baví a mají chuť psát další kapitolu. Pokud byste měli pocit, že někdo něco dělá jinak, nebo že je zmatený, prosíme vás o vlídnost toleranci a pochopení, protože v současné době máme v kavárně mnoho lidí které jsou v zácviku. Pokud byste měli dojem, že jeden z nás hovoří lépe portugalsky než česky, nemýlíte se. Naše parta je již mezinárodní. Je vysoká pravděpodobnost, že vám brazilskou kávu přinese ke stolu Anderson, který pochází z Brazílie a rozhodl se žít se svou láskou v České republice. U nás zdolává příkop který se jmenuje – mluv česky!

 

Děkujeme že s námi tvoříte děčínskou kulturní kavárnu.

Za celý tým Coffee & Books
Jana, Honza a Martina

Tagy