weby pro nejsevernější čechy

Tanambourrée 2. června 2022 – Tam kde je konec (den prvý)

Ve čtvrtek 2. června 2022 byl na nádvoří ZUŠ Varnsdorf zahájen letošní ročník tanečního festivalu Tanambourrée, tentokrát s podtitulem Tam kde je konec.

Rok se s rokem sešel a my se opět setkali na nádvoří varnsdorfské ZUŠ nejen s tvářemi důvěrně známými, ale i novými. Jako každým rokem jsme mohli vidět choreografie Základní umělecké školy Varnsdorf a Tanečního a pohybového studia Magdaléna. Letos jsme se setkali i s tvorbou základní umělecké školy v Sušicích.

Zahajovacím tancem celého festivalu byla choreografie Jak padá listí od Anny Denežkiny z TO Varnsdorf. Děvčátka ve fialových a růžových sukénkách rozproudila atmosféru večera stejně tak jako větřík listí. Křehký pohyb nejmladších tanečnic byl doprovázen jemnou klavírní skladbou od Alexis French.

Taneční a pohybové studio Magdaléna si pod vedením Ludmily Rellichové připravilo s nejmladšími tanečníky choreografii Maluj malíři, maluj. Veselá a hravá choreografie nás za doprovodu lidových písní a básní vtáhla zpátky do dětské škádlivosti a my napjatě sledovali, jakou další hru si pro nás tanečnice s tanečníkem připraví.

Na hravou náladu navázala Anna Denežkina z TO ZUŠ Varnsdorf s choreografií Co se děje na nebi. V podání bílých tanečníků jsme mohli pozorovat mraky přímo na nádvoří a být tak v bezpečí země. Během svého nebeského dobrodružství si tanečnice s tanečník hráli s rytmem hudby od Yatao.

Z mraků se nám stala Kometa. Choreografii vytvořila Hana Kopová z TO ZUŠ Sušice. 6 tanečnic ve žlutých a zelených kostýmech svým tancem přenášely na jeviště píseň od Jaromíra Nohavici. V jejich podání jsme mohli sledovat přelet komety přímo před námi.

V dramaturgii jsme se opět přesunuli k menším účastníkům. Tím se nám na jeviště vrátily tanečnice z TO ZUŠ Varnsdorf v choreografii Kam letíš, vlaštovko? Pod vedením Anny Denežkiny se za jemného zvuku trianglu v kontrastu s živou hudbou proháněly vlaštovky. Zvuková stránka byla doplněna veršíky, které podtrhovaly vlaštovčí tanec.

Ztracená v davu křivých pohledů. Vážného tématu se dotkly tanečnice s Ludmilou Rellichovou z TaPS Magdaléna, které se inspirovaly verši o důvěře člověka k člověku. Atmosféru křivých pohledů dokázalo 8 dívek přenést na každého z nás a my tak s napětím sledovaly, co se bude dít. Celou náladu dokresloval vhodně zvolený doprovod Viktora Kalabise.

Sudičky v podání děvčat z TO ZUŠ Varnsdorf nás zaujaly zejména čistotou pohybu. Dívky v černém vršku a světlé sukni nám pod vedením Anny Denežkiny zprostředkovaly velmi taneční zážitek, kdy jsme se mohli nechat unášet krásou pohybu a hudbou od Pelageya.

Kdo nechce slyšet, neuslyší, je silná pravda, o které nás přesvědčili tanečnice a tanečník z TaPS Magdaléna v choreografii Magdalény Pupík Rellichové. Nádvoří se pod jejich vlivem rozvlnilo ve spirálách a kruzích, které se rozvlnily v dalších spirálách a kruzích. Všechny obrazce byly navzájem propojeny a přec se navzájem ničily. Choreografie byla podtržena jemnou hudbou Philipa Glasse.

Alžběta Kestnerová s dětmi z TO ZUŠ Varnsdrof si pro nás připravila choreografii Ztracené, nalezené. Dívky byly celé v černém, o to více upoutávaly pozornost na světlém nádvoří. Za tónů Appart nás prováděly svým jasným a přesným pohybem celou choreografií.

Od silných témat jsme si mohli odpočinou při choreografii Škaredý holky, která vznikla na motivy veršů Jiřího Žáčka. Představily nám ji děvčata z TaPS Magdaléna pod vedením Marie Herderové. Děvčata v bílých šatech a bláznivých barevných punčochách lítala po nádvoří jako torpéda a my si mohly prohlídnout jejich křivé nohy, bláznivé skoky a vykouzlené úsměvy diváků.

První taneční večer uzavřela TO ZUŠ Varnsdorf s choreografií Anny Denežkiny Dokud dýchám, doufám. Dum spiro, spero. Nádvořím se neslo Requiem W. A. Mozarta a dívky celé v černém se v jeho náladě snažily zachytit naději, pro kterou dýchají. My zatajily dech a čekali, jestli se jim to povede.

Nádvořím se rozezněl poslední potlesk večera a my se posilněni dnešními zážitky těšíme na další dny festivalu Tanambourrée 2022.

Marie Herderová

První den festivalu v roce 2021 ->, v roce 2019 ->, v roce 2018 ->, v roce 2017 ->, v roce 2016 ->, v roce 2015 ->,v roce 2014 ->, v roce 2013 ->, v roce 2012 ->, v roce 2011 ->

Tagy