weby pro nejsevernější čechy

Vezeme se

Tak nějak jsme si zvykli na ten náš region nadávat, být nespokojeni od střídajících se hejtmanů přes vybagrovanou krajinu po městské činitele a rozbombardované komunikace. Přes to všechno tu máme něco, co nám všude jinde mohou závidět a k čemu se (vím-li správně) ostatní zatím ani zdaleka nepřiblížili

Je to už docela dlouho, kdy jsem si na celodenní síťovou jízdenku DÚK začal zvykat (díky, Jiří). Časem přišly změny. Cena narostla, o CELÝCH 10 korun! Ovšem tak nějak nepozorovaně narostly i možnosti. A to hlavní, to zůstalo. Prostě ať už v buse či ve vlaku koupíte v klidu jízdenku (jo, jasně, asi to jde i elektronicky, ale já jsem v tomhle případě staromilec) a následně můžete čímkoli v kraji Ústeckém a částečně i přilehlém vesmíru cestovat až do druhého dne do 4 ráno. Čímkoli! Jasně, vyrážím na cestu s předběžným plánem spojů, ale pokud se mi stane, že jsem někde dřív nebo později, je to jedno, protože si v daný moment najdu jiný spoj, klidně i na jiné trase, a jedu, aniž bych cokoli musel finančně řešit. Třeba i lodí, je-li libo. Neřeším tarifní pásma a je mi jedno, který je to dopravce:

  • platí na celém území Ústeckého kraje ve všech zelených meziměstských autobusech, ve všech vlacích ČD (mimo mezinárodní spoje EC), dále ve vlacích GW Train Regio, AŽD, Die Länderbahn, RegioJet, v MHD v Ústí nad Labem (neplatí na lanové dráze na Větruši), Teplicích, Bílině, Děčíně, Chomutově, Jirkově, ve Varnsdorfu a v Mostě a Litvínově, v turistických vlacích DÚK a na turistických lodích DÚK na Labi, na přeshraničních linkách 398, 401, 409, 435, 452, 521, 585, 590 ke státní hranici. 

Už základ je neskutečný – klidně z Krásné Lípy dojedu až do Prunéřova u Kadaně s jedním přestupem. Jasně, je to 160 km za skoro 3 a půl hodiny, ale dle tarifu ČD jen tahle jedna cesta vyjde na 253 kaček. A já se za 140 v pohodě i vrátím!

V minulých COVIDových letech jsem jezdil alespoň dvakrát týdně. Což je pro mne argument proti sýčkařům, kteří letos spustili velekampaň proti německé devítieurovce. Že se kvůli tomu zhroutí ekonomika, že budou chybět prachy v rozpočtu, že budou všechny spoje přeplněné. Co mám info, tak minimálně to poslední už teď není pravda. A budu-li uvažovat analogicky k našim možnostem, nedojde ani na první dvě negativní prognózy. Opakuji – jezdil jsem, pokud to šlo, několik měsíců alespoň dvakrát týdně. Nebýt síťovky, dřepěl bych doma na zadku a málokdy si někam dojel autem. A ty vlaky, busy, lodě – ty by stejně jezdily.

A vyrážím i letos. Protože je pořád kam jet a co vidět, ale hlavně, hlavně jak jsem zmínil, narůstají možnosti. Na rozdíl od neprůstřelného Libereckého kraje se daří jedna dohoda se Středočeským krajem za druhou a ať už je jejich tarifní politika pro mne jakkoli nesrozumitelná, s jízdenkou DÚK momentálně mohu vyjet třeba do Kralup nad Vltavou, do Rakovníka nebo do Slaného. Znovu opakuji – tam i zpátky za 140 korun! Bez starostí o průjezdnost komunikací, o parkování, o to, abych nenadýchal při silniční kontrole. Prostě blbější, kdo nebere.