weby pro nejsevernější čechy

21. ročník MHF Lípa Musica předznamená multižánrová Noc na vlnách v České Lípě

21. ročník MHF Lípa Musica předznamená multižánrová Noc na vlnách v České Lípě.

21. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica nabídne v sobotu 20. srpna open air prolog s názvem Noc na vlnách s Lípou Musicou. Ten je zasazen do kulis unikátního českolipského vodního hradu Lipý. V rámci večera zažijí návštěvníci hned čtyři koncerty, na kterých se představí Beata Hlavenková, Vojta Nýdl, Vladimír Václavek nebo Ensemble Flair Jana Rokyty mladšího. Nový formát prologu potěší milovníky folklóru, world music, alternativní hudby a indie žánru. Vstupenky na tento koncert jsou stále v prodeji. 21. ročník MHF Lípa Musica bude oficiálně zahájen Koncertem pro Liberecký kraj 23. srpna v Liberci, kde se mimo jiné představí úspěšná sopranistka Kateřina Kněžíková. Festival letos potrvá až do poloviny října a nabídne na dvě desítky koncertů převážně klasické hudby.

„První novinkou letošního ročníku Lípy Musicy bude českolipský open-air, který jsme připravili do kulis vodního hradu Lipý. V rámci večera a za cenu jednoho koncertu bude mít publikum možnost vychutnat hned čtyři vystoupení, která jsme nazvali „Noc na vlnách“. Představíme nadžánrovou kapelu Flair pod vedením Jana Rokyty, která se pohybuje mezi klasickou cimbálovou muzikou a world music vycházející z moravské lidové tradice. Na tento koncert naváže vystoupení Vojty Nýdla, kterého mohou nejen festivaloví posluchači znát z Clarinet Factory, jako klarinetistu a zpěváka. V roce 2021 vydal u Animal Music své sólové debutové album, které je mimořádně silnou a opravdovou hudební výpovědí opřenou o skvostné muzikantské výkony klavíristky Beaty Hlavenkové, bicisty Daniela Šoltise a basisty a baskytaristy Rastislava Uhríka. Energickou a umělecky silnou vlnou bude zcela jistě vystoupení fenomenálního kytaristy a mága Vladimíra Václavka, který se společně s kytaristou Pavlem Šmídem a trumpetistou Oskarem Törökem postará v projektu FLY o nezapomenutelné… Závěr tohoto večera bude patřit skladatelce, zpěvačce a úžasné klavíristce Beatě Hlavenkové, která vystoupí se svou Kapelou snů v novém projektu Žijutě,“ přibližuje unikátní festivalový prolog Martin Prokeš, ředitel festivalu.

Tradiční srpnový prolog MHF Lípa Musica je v letošním roce nově zasazen do domovského města festivalu – České Lípy. V sobotu 20. srpna tu Lípa Musica otevře třetí dekádu své existence výjimečnou nocí pod širým nebem, která návštěvníkům po vzoru populárních letních festivalů nabídne hned čtyři koncerty v jednom. Pětihodinový hudební maraton odstartuje v 17:30 a představí čtyři hudební projekty.

Večer otevře projekt „Od pramenů k moři“ souboru Ensemble Flair, který představí citlivou symbiózu klasické a lidové hudby z Moravy, Slovenska, Moldávie nebo Rumunska. V projektu zazní také ale i novodobé kompozice uměleckého vedoucího souboru Jana Rokyty na texty slezského barda Petra Bezruče či Josefa Kaluse. Noc na vlnách dále představí projekt „Dítě z větru“ – první sólové album klarinetisty, zpěváka, skladatele a textaře Vojty Nýdla, známého ze symfonických orchestru i progresivního kvarteta Clarinet Factory, které je inspirováno osobním příběhem velmi předčasného a dramatického narození Nýdlovy dcery Johanky a je věnováno všem předčasně narozeným dětem. V druhé polovině večera se představí výrazná osobnost alternativní scény Vladimír Václavek se svým novým projektem „FLY… tak leť“, na němž mimo jiné spolupracuje s významným multiinstrumentalistou Pavlem Šmídem. Noc na vlnách vyvrcholí vystoupením klavíristky, zpěvačky a komponistky Beaty Hlavenkové a její novou komorní intimní výpovědí s názvem „Žijutě“, na které spolupracuje se svojí Kapelou snů.

„Už nechci tolik snít, chci říct více vlastních slov a myšlenek. Miluji zpívání a aranžování, mám zalíbení v kontrastech, cítím se v tom všem dobře a sebevědomě. Dávám tomu také množství energie, času a vzdělávání se. Každou píseň na Žijutě jsem opatřila tím, co potřebovala. Někdy to znamenalo rozličný počet hostů. Oproti Sně je Žijutě v tomto ohledu mnohem rozmáchlejší a napěchovanější. Odseděla jsem dlouhé hodiny ve studiu a nahrávala, přehrávala, zkoušela zvuky, aranže, hledala ty správné cesty. Jen díky deadlinu tam nesedím doteď, “ říká s k projektu Žijutě Beata Hlavenková.

Jedním z klíčových podporovatelů festivalu je domovské město Česká Lípa, jehož starostka Jitka Volfová i v letošním roce festivalu udělila i svoji záštitu.

„Podzim bez koncertů Lípy Musicy si neumím představit, určitě tedy na některý z koncertů zavítám. Šla bych klidně na všechny, proti je však většinou můj diář… Letošní program nabídne 20 koncertů, a to včetně vždy skvělého závěrečného koncertu ve spolupráci s naší základní uměleckou školou, vybírání tedy bude těžké. Co si však určitě nenechám ujít je nový projekt, který Lípa Musica zasadila do kulis vodního hradu Lipý a tím je srpnový koncert s podtitulem Noc na vlnách. Koncert nabídne hned několik interpretů a odlehčený styl hudby, který se dokonale hodí k horké letní noci v kulisách hradu ze 13. století,“ zve na festivalový prolog Jitka Volfová, starostka města Česká Lípa.

V srpnu festival nabídne i zahajovací koncert a současně Koncert pro Liberecký kraj s názvem Operní gala – Kateřina Kněžíková, který se uskuteční v úterý 23. srpna v Divadle F. X. Šaldy v Liberci.  Úspěšnou operní pěvkyní Kateřinou Kněžíkovou společně s jejím hostem, tenoristou Danielem Matouškem, doprovodí PKF – Prague Philharmonia pod taktovkou Roberta Jindry. Posledním srpnovým koncertem bude i tradiční koncert na saském Oybině, kde se v sobotu 27. 8. představí mezinárodně obsazený dechový soubor Harmoniemusik Sesto fagotisty Ondřejem Šindeláře. Na oba tyto koncerty jsou v prodeji poslední vstupenky.

Vstupenky na jednotlivé festivalové koncerty jsou k dostání v českolipské kanceláři Lípy Musicy (Žižkova 528/6, otevřeno v pondělí a ve středu od 14 do 16 hodin), na webových stránkách festivalu a v síti Colosseum Ticket společnosti Perfect systém a v dalších místech konání koncertů.

Děkuji za pozornost a přeji pěkný den!

Ing. Lucie Johanovská
zástupkyně ředitele MHF Lípa Musica / manažerka marketingu a PR
ARBOR – spolek pro duchovní kulturu, Žižkova 528/6, 470 01 Česká Lípa
@: lucie.johanovska@lipamusica.cz,
www.lipamusica.cz | facebook / instagram / youtube: lipamusica.cz

Tagy