weby pro nejsevernější čechy

Přednáška Geoturistika v bývalém vojenském prostoru Ralska

V sobotu 7. ledna 2023 od 14.00 hodin je možnost se setkat v muzeu v České Lípě na přednášce pro Vlastivědný spolek Českolipska.
Vážení přátelé, byl jsem požádán, jestli bych mohl vytvořit po delší době přednášku pro Vlastivědný spolek Českolipska. Samozřejmě jsem souhlasil a tématem bude Geoturistika v bývalém vojenském prostoru Ralska. Na toto téma bych vás rád srdečně pozval také, jelikož přednáška je určena i široké veřejnosti. Proto 7. ledna 2023 od 14.00 hodin je zde možnost se setkat u nás v muzeu v České Lípě v galerii Jídelna a já na setkání s vámi budu velice rád.

Krátká anotace:

Bývalým vojenským prostorem Ralska prošly tři armády a teprve po odchodu poslední, sovětské, se na konci roku 1991 rozhodlo, že celý prostor bude zpřístupněn turistům. Vzniklo zde několik záměrů, které se soustředily jak na hospodaření v krajině, tak i budování turistické infrastruktury. Geoturistika se rozvíjí teprve posledních pár let a souvisí zejména s aktivitami geoparku Ralska. Cílem je aktivní přístup k poznávání krajiny a jejich geologických unikátů.

Nabízí se hned několik fenoménů, jako jsou např. pískovcový reliéf, polzenity, těžbu uranu, ad. Zároveň je zde plno historických památek, které sice nepřímo souvisejí s poznáním geologické minulosti, ale kolikrát jsou jí přímou součástí. Strážné hrady, jejichž okolí bylo později využíváno k těžbě nerostných surovin, převážně železných rud. O tom vypráví např. projekt  Po stopách těžby železné rudy.

Území je zajímavé i z paleontologického hlediska. Celá řada lokalit ukrývá poklady v podobě zkamenělých živočichů, kteří zde žili zhruba před 90. miliony lety.  S doprovodným komentářem průvodce získává i tato badatelská činnost na atraktivitě.  Od vlastního objevu až po poznání prostředí dávného života.

Prostor Ralska je vhodný pro lehkou i středně těžkou turistiku a samozřejmě i cykloturistiku. Mnoho kopců nabízí nevšední pohledy a v detailu ukrývá spousty zajímavostí z neživé i živé přírody. Využívat informace lze přímo v terénu díky tabulím, ale také i díky moderním technologiím, které jsou dnes dostupné i na mobilu. Každoročně jsou připravovány také geologické exkurze a to jak pro veřejnost, tak i pro odborníky. Bývalý vojenský prostor Ralska si získává pozornost nejen místních, ale i zahraničních návštěvníků.

V prezentaci vám představím i několik známých, ale i neznámých geoturistických cílů skrývajících se v prostoru Ralska. Ukážu vám několik konkrétních zajímavostí, na které si můžete v přírodě sami sáhnout a i několik typů, co si lze s sebou i odnést. Díky zkušenostem, co by průvodce, vás seznámím s několika programy a aktivitami, které se v prostoru Ralska odehrály, a které se určitě ještě někdy uskuteční.

Ralsko je nevšedním prostorem, kde lze chytře využít potenciál přírody a turistiky. Přesto má i své limity a o těch je potřeba diskutovat.

Pokud by již někdo věděl, že se přijde podívat, dejte vědět.

Těším se na vás

Petr Mužák
Pracoviště geologie a paleontologie
Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě
nám. Osvobození 297/1,
470 01 Česká Lípa
Tel. 487 521 489
www.muzeumcl.cz

Tagy