weby pro nejsevernější čechy

Pozvání na kulturní akce ve městě Šluknov

Hezký den všem našim příznivcům. Dovolte, abychom Vás touto cestou pozvali na kulturní akce, které proběhnou v prvních dvou měsících nového roku ve městě Šluknov.

Ve středu 18. ledna 2023 od 19 hodin se ve Šluknovském zámku odehraje koncert klasické hudby, na který vás srdečně zve Kruh přátel vážné hudby ve Šluknově. Pozvání přijalo Pražské Mozartovo trio – pánové Štefan Britvík (klarinet), Miloš Bydžovský (klarinet) a Petr Němeček (fagot). Bližší informace k programu se dočtete v přiloženém plakátu.

V úterý 24. ledna 2023 od 18 hodin zahájíme ve Šluknovském zámku cyklus cestovatelských besed. Tou první bude cestovatelská beseda Jaroslava Tomka „Francie cestou studenta“. Těšit se můžete na vyprávění o Francii z pohledu studenta a jeho následné cestě na kole přes Alpy domů do Čech.

V neděli 29. ledna 2023 od 14 hodin vás srdečně zveme do Domu kultury ve Šluknově na tradiční taneční odpoledne „ŠRAMLÍK“.

V úterý 7. února 2023 od 18 hodin ve Šluknovském zámku se můžete těšit na další cestovatelskou besedu „Japonsko zevnitř“. Tentokrát s etnografem, spisovatelem a hudebníkem Ondřejem Landou, který žil v Japonsku několik let. Beseda bude zaměřena na aspekty japonské země a kultury, které se běžně z průvodců nedozvíme, doplní ji živé hudební ukázky na tradiční i moderní japonské nástroje.

Děti se mohou těšit na dětský maškarní karneval, který se uskuteční v Domě kultury ve Šluknově dne 12. ledna 2023 od 14 hodin.

Od 11. února 2023 do 23. června 2023 můžete ve Šluknovském zámku spatřit výstavu zámecké zbrojnice, kterou nám zapůjčil Řád Černých rytířů z České Kamenice. Uvidíte přehlídku historických kanónů, sbírku cínových vojáčků a historickou výzbroj a výstroj. Navštívit ji můžete denně, včetně víkendů, od 9 do 17 hodin.

Po dvouleté coronavirové pauze můžeme opět navázat na naši masopustní tradicí – Masopustní veselení v našem městě. Masopust je svátek, při kterém se lidé za dávných časů naposled poveselili a pořádně najedli před nadcházejícím obdobím půstu. Náš Šluknovský masopust proběhne v pátek 17. února 2023 od 14 do 17 hodin. Přijďte se společně poveselit, setkat se s přáteli, zatančit si, zazpívat si s doprovodem harmoniky a pochutnat si na výborných zabijačkových dobrotách a regionálním zlatavém moku Falkenštejn. Akce se uskuteční ve spolupráci se školní družinou ze Šluknova a místními spolky. Přijměte naše srdečné pozvání.

Dále pokračujeme v pořadu LISTOVáNí.  Tentokrát nám v pondělí 27. února 2023 v 17:45 hodin ve Šluknovském zámku představí Petra Bučková, kterou můžete znát ze seriálu Jitřní záře, knihu Michaely Janečkové „TŘEŠNĚ V RUMU“.O čem kniha vypráví… Dovolená s cholerickým dědou (!) komunistou (!!) na Kubě (!!!). Třicetiletá Michaela, redaktorka veřejnoprávní televize potlačila svůj pud sebezáchovy, a rozhodla se se svým (o čtyři dekády starším) dědou a partou důchodců bezmála měsíc cestovat po Kubě. Když balila kufry, ještě netušila, že za pár dní: stráví večer na policejní stanici na okraji Havany, pak se děda ztratí v pralese, že rum je oficiální snídaní šampionů a patery trenky na měsíc v pohodě stačí. Těšit se můžete na One woman show Petry Bučkové, plnou svérázných historek a bizarních situací v kubánských kulisách. Možná dojde i na Guantanameru aneb co se stane, když sejmete rudé třešničky z loga KSČM a naložíte je do řízného kubánského rumu. Z kapacitních důvodů si svá místa předem rezervujte na níže uvedených kontaktech.

Budeme se těšit na vaši návštěvu

Jitka Schneiderová
Regionální informační centrum Šluknov
Zámecká 642, 407 77 Šluknov
E-mail: ic@mesto-sluknov.cz
www.mestosluknov.cz

Tagy