weby pro nejsevernější čechy

Druhá řada literárních čtení na Rádiu Zett

V neděli 12. února 2023 v 16:00 zahájí žitavské internetové Rádio Zett druhou sérii pořadů věnovaných lužickosrbské literatuře a především poezii.

Opět to bude šest literárních čtení, která bude celosvětově přístupná na této adrese: www.radio-zett.org. Letošní novinkou je, že pořad bude ke stažení na podcastu rádia už předchozí pátek, tedy první díl konkrétně 10. února 2023. Hlavním organizátorem a redaktorem celého cyklu je opět lužickosrbský básník a spisovatel Benedikt Dyrlich. Nahrávku pořídil mistr zvuku Jürgen Frenz.

První literární vícejazyčná hodina je věnována českému básníkovi a překladateli lužickosrbské literatury Milanu Hrabalovi. Ten v první části představí své básně – a Benedikt Dyrlich přednese jejich lužickosrbské a německé překlady z pera Róži Domašcyny a dalších překladatelů.

B. Dyrlich, J. Frenz a M. Hrabal ve studiu (foto archiv J. Frenze)

Ve druhé části zazní ukázky z poezie Marji Krawcec, Měrany Cušcyny, Lenky, Lubiny Hajduk-Veljkovićové a Pětra Thiemanna v lužiskosrbském originále a Hrabalových českých překladech. Texty jsou vybrány z překladatelovy antologie „Jazyk, jímž porozumíš větru”.

Ve třetí části pořadu přednesou Dyrlich a Hrabal básně lužickosrbských klasiků Handrije Zejlera, Mata Kosyka, Jakuba Barta-Ćišinského a Michała Nawky vždy v originálu a českém a německém překladu.

Všechna čtení budou provázena rozhovorem a hudbou, kterou vybral hlavní host pořadu Milan Hrabal. Pořad otevře skladba nedávno zesnulého kytarového mága Jeffa Becka, z lužickosrbské hudby zazní rozverná píseň a capella „Serbski cowboy” skupiny Wólbernosće a ukázka z čtrnáctidílného cyklu pro smyčcový kvartet Bjarnata Krawce nazvaná “Žnjenska” (“Žňový tanec”).

Vedle toho v rozhlasové premiéře zazní tři hudební novinky varnsdorfských hudebníků. Budou to dvě dynamické písně varnsdorfského učitele a multiinstrumentalisty Petra Smetany, složené na básně Milana Hrabala a skvělá ochutnávka z připravovaného CD „Kameny ze dna”, kterou písničkářka Jana Vébrová nazvala „Padá listí”.

V dalších literárních hodinkách lužickosrbského cyklu na Rádiu Zett budou hosty například Měrana Cušcyna, Lenka, Jill-Francis Ketlicojc, Justyna Michniuk, Max Bagańc nebo Werner Měškank a Bernd Pitkunings.

Tagy