weby pro nejsevernější čechy

Americká operní superstar Joyce DiDonato a její Songplay příští rok na Lípě Musice v Liberci

V sobotu 9. března 2024 uvede Mezinárodní hudební festival Lípa Musica mimořádný Koncert pro Liberecký kraj. Na programu bude unikátní projekt americké mezzosopranistky Joyce DiDonato, považované za nejvýraznější osobnost současné světové operní scény.

Ta se v České republice představí potřetí v historii, poprvé však se svým úspěšným projektem Songplay, za který získala mimo jiné i cenu Grammy za nejlepší klasickou sólovou vokální nahrávku. Songplay originálně překlenuje propast mezi jazzem, operou a populární hudbou a přináší důmyslný crossover. Za doprovodu prvotřídních hudebníků z rozmanitých světů opery, jazzu a tanga Joyce DiDonato nabízí čisté potěšení z improvizace, experimentování a žánrového dialogu mezi italskými barokními a klasickými áriemi v kontrastu s písněmi Duka Ellingtona či Richarda Rodgerse ad. Tento výjimečný projekt bude dalším ze série festivalových Koncertů pro Liberecký kraj a uskuteční se v Divadle F. X. Šaldy v Liberci. Předprodej vstupenek na tento galakoncert je zahájen k dnešnímu dni.

Jednání, která trvala čtyři roky, přivádí na festival Lípa Musica jednu z nejlepších operních hvězd historie, držitelku několika cen Grammy. Joyce DiDonato je výjimečnou, odvážnou a inspirativní osobností, která proměňuje svět umění a jejíž hlas je odbornou kritikou přirovnáván ke dvacetičtyřkarátovému zlatu. Své posluchače si podmaňuje nejen svým dokonalým vokálním uměním, ale také vynikajícím herectvím, charismatem, zábavností, komunikativností a originalitou. DiDonato si mezinárodní věhlas vydobyla v Händelových a Mozartových operách a je také široce uznávaná za ztvárnění belcantových rolí Rossiniho a Donizettiho. Je ceněna i díky své rozsáhlé diskografii, která zahrnuje celou řadu neotřelých projektů včetně Songplay.

„Přinášíme Vám zprávu o úspěšném získání světoznámé operní zpěvačky, Američanky Joyce DiDonato pro festival Lípa Musica. Joyce DiDonato je mezinárodně uznávanou umělkyní, která vystupuje na nejprestižnějších operních scénách po celém světě. Stala se ikonou světové opery díky svému jedinečnému hlasu, umění a kritickému myšlení. Její vystoupení na festivalu Lípa Musica je velkou poctou pro nás a bude mít obrovský kulturní přínos pro náš region. Přinese novou úroveň kulturního dění a poskytne návštěvníkům nezapomenutelný zážitek. Festival Lípa Musica je již dvaadvacet let významným kulturním svátkem. Díky Joyce DiDonato se stane ještě atraktivnějším pro milovníky opery a klasické hudby nejen v našem regionu, ale i pro návštěvníky z okolních zemí. Je to skvělá příležitost pro rozvoj turistického ruchu a propagaci severočeského regionu. Joyce DiDonato vystoupí na festivalu Lípa Musica 9. března 2024 v Grammy oceněném projektu Songplay a my se již teď těšíme na její nádherné vystoupení, které nás zavede na pomezí klasiky a jazzu. Je to příležitost, kterou bychom neměli nechat ujít, a jsme hrdí, že se nám podařilo přilákat jednu z nejvýznamnějších operních hvězd současnosti na náš festival,“ uvádí k projektu festivalu Martin Prokeš, ředitel festivalu.

Tento mimořádný festivalový galakoncert bude osmým pokračováním řady Koncertů pro Liberecký kraj, které festival pořádá za laskavé finanční podpory ze strany Libereckého kraje.

„S Martinem Prokešem mluvíme dlouhodobě o směřování festivalu, jeho působení na dalších místech Libereckého kraje. Festival kvalitativně roste a tomu odpovídá i jeho postavení mezi festivaly klasické hudby v rámci České republiky. To, že Joyce DiDonato přijala pozvání na zahajovací koncert festivalu, není samozřejmost. Špičkoví interpreti světových jmen pečlivě zvažují, kde vystoupí. Její účast je potvrzením kvality a úrovně festivalu,“ říká Květa Vinklátovánáměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Partnery Koncertu pro Liberecký kraj vedle Libereckého kraje v roce 2024 budou společnost ČEPS, Kooperativa pojišťovna, a.s. a Warmnis spol. s r.o.

Předprodej vstupenek na tento koncert začíná 22. března. Vstupenky jsou k dostání exkluzivně ve festivalovém předprodeji online na www.lipamusica.cz a ve festivalové pokladně v Žižkově ulici č. 528/6 v České Lípě, a to v cenových kategoriích od 1.900 do 3.000 Kč.

Děkuji za pozornost a přeji pěkný den!

Ing. Lucie Johanovská
zástupkyně ředitele MHF Lípa Musica / manažerka marketingu a PR
ARBOR – spolek pro duchovní kulturu, Žižkova 528/6, 470 01 Česká Lípa
@: lucie.johanovska@lipamusica.cz,
www.lipamusica.cz | facebook / instagram / youtube: lipamusica.cz

Tagy