weby pro nejsevernější čechy

Vernisáž výstavy FENOMÉN LHOTSKÝ ve Sklářském muzeu Nový Bor

Sklářské muzeum Nový Bor Vás zve na výstavu Zdeňka Lhotského.

Vernisáž výstavy: 31. 3. 2023 v 17 h
Trvání výstavy: 1. 4. – 11. 6. 2023

Zdeněk Lhotský je jednou z největších současných osobností českého skla. Je to člověk mnoha talentů. Je vynikajícím výtvarníkem, zakládajícím členem skupiny Tvrdohlaví.  Je světově proslulým sklářem, odvážným technologickým inovátorem i podnikatelem. Je originálním hudebníkem, členem Malého tanečního orchestru divadla Sklep.

Již bezmála 30 let je majitelem a uměleckým ředitelem studia skleněné tavené plastiky Lhotský s.r.o. v Pelechově u Železného Brodu, kde realizuje nejen své vlastní autorské práce, ale také řadu zakázek pro umělce z celého světa. V roce 2020 zde dokončili také realizaci unikátního skleněného sarkofágu pro dánskou královnu Margrethe II. podle návrhu sochaře Bjørna Nørgaarda.

Zdeněk Lhotský absolvoval sklářské učiliště ve Světlé nad Sázavou, sklářskou školu v Železném Brodě a také Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze, ateliér skla vedený prof. Stanislavem Libenským. Celý život se zabývá především tavenou plastikou. Má dokonce patentovanou unikátní metodu tavení skla – Vitrucell. Věnuje se ale také designu, malbě i práci s kovem. Společným jmenovatelem všech jeho realizací je precizní provedení, jednoduchý až puristický tvar a důraz na dekor. Ornament – ať už je na povrchu předmětu, nebo zakletý uvnitř jako struktura, dává každému dílu unikátnost a originalitu. Škála technik a technologií, které používá je obdivuhodná. Tradiční umělecké i technické prostředky používá ve zcela nových souvislostech a s každou další realizací je posouvá o kousek dál.

Pro výstavu ve Sklářském muzeu Nový Bor byla vybrána díla v podstatě monochromatická. Omezení barevné škály však neubírá nic z barevnosti struktur a dekorů. Do instalace je zakomponován také autentický regál z umělcovy galerie na Chlístově. Přibližuje nám skutečné prostředí, kde tyto osobité a unikátní věci vznikají a evokují také prostředí vídeňských uměleckých dílen Wiener Werkstätte z prvních tří dekád 20. století, kterým Zdeněk Lhotský touto částí své tvorby vzdává hold.

Kontakty pro média:

Petra Ajšmanová – ředitelka / pajsmanova@novy-bor.cz / +420 724 274 417
Eliška Vavříčková – kurátorka / evavrickova@novy-bor.cz

Těšíme se na Vás.

Za sklářské muzeum Nela Buriánková DiS.
Sklářské muzeum Nový Bor / Glass Museum Nový Bor
nám. Míru 105, 473 01 Nový Bor
Czech Republic
tel. +420 487 726 196
www.glassmuseum.eu
www.facebook.com/SklarskeMuzeumNovyBor

Tagy