weby pro nejsevernější čechy

Vernisáž, polokoncert (a k tomu bonus) – Rozálie Prokopcová & Jana Vébrová

Ve varnsdorfském Městském divadle ve středu 29. března 2023 proběhla vernisáž výstavy Povědomé formy, spojená s „polokoncertem“.

O autorce toho bylo předem různými cestami sděleno hodně – o jejích vazbách příbuzenských i regionálních. A zbytek „dorazil“ Rostislav Křivánek v úvodním slově. Janu „ze mlejna“ Vébrovou místním netřeba představovat – dorazila podělit se o radost z čerstvě vydané desky Kameny ze dna. Mimochodem, kdo Janu při zpěvu nevidí, je dle mého ošizen o silnou část zážitku.

Spousta tváří známých, neznámých, i těch, které se na akcích objevují jen sporadicky. Jo, kéž by takovou návštěvnost měla některá divadelní představní.

Jo, a ten bonus? Zcela nečekaně od tohoto dne lemují schodiště od bočního vchodu divadla ke kancelářím v patře obrázky, dokumentující některá představení z let cca 2012-2018, které návštěvníci tohoto webu znají. Díky panu Jiřímu Stejskalovi se šum digitálních nul a jedniček změnil na koukatelné plochy. Pro mne nejpříznačnější a nejpřízračnější zážitek – pravidelná návštěvnice divadla s dcerou hrají na schodech „bojovku“ a hledají, co spolu viděly. „No, tak tohle, tohle jsi vidět nemohla. To ti byl jeden rok!“ Některé věci prostě trvají už dlouho…

Tagy