weby pro nejsevernější čechy

Bla bla bla ČD

Léto, léto přichází, čas dovolených, prázdnin, cest a utrácení.

A výhodných nabídek. Prý je to super. „Cestující mohou Jízdenku na léto využívat pro prázdninové cesty mezi 1. červencem a 31. srpnem. Jízdenka nabízí během své platnosti možnost volného cestování spoji Českých drah. Do vlaků lze kdekoliv nastoupit a ujet libovolný počet kilometrů.“ Ale čtěte pozorně – „Jízdenku na léto lze zakoupit s platností 7 nebo 14 libovolných na sebe navazujících dní. V době platnosti umožňuje jízdenka volné cestování spoji Českých drah bez omezení počtu spojů nebo ujetých kilometrů.

Takže nikoli na léto, nýbrž na týden nebo dva. A jen pro ČD. Dále „Základní cena 7denní jízdenky je 1 390 Kč a 14denní pak 1 990 Kč.“ Což znamená v prvním případě při ježdění každý den cca 198 Kč a ve druhém cca 142 Kč. Opakuji, jen ve vlacích ČD. Ještě k tomu „Jízdenka je vázaná na osobu (může využít jen osoba uvedená na jízdence).“ Jistě, po celé republice. Což je ovšem nabídka jak pro koho.

Takže jako každý rok sorry. Ať už na Ústecký kraj nadává(me) jak chce kdo chce, co se týče dopravy, pořád neznám lepší variantu. Prostě si koupím v busu nebo vlaku celodenní síťovou jízdenku (aktuálně za 170 kaček – existuje taky řada hromadných a zlevněných variant), kdykoli a kdekoli na území kraje. A následně neřeším dopravce ani druh spojení (platí leckde i v MHD a na lodích). A co se týče toho kraje – snad se situace nezmění, ale mám vyzkoušeno, že se dá dojet do Rakovníka, do Slaného, do Kralup nad Vltavou, do Mělníka.

Ještě kdyby tak byla domluva s Libereckým krajem. Snad tam někdy někdo dostane rozum, vykašle se na OpusCard a umožní normální papírový nákup. A taky na hraní si na vlastním písečku – sem tam by se hodilo minimálně vzít to s „naší“ jízdenkou z Jedlové přes Českou Lípu a Úštěk do Litoměřic, když už se dá třeba s IDOLem obráceně dojet do VDF. Nikoli ale Trilexem, tam platí jízdenka (na rozdíl od mezinárodní EURO-NISY) jen do Hrádku nad Nisou.