weby pro nejsevernější čechy

22. ročník MHF Lípa Musica začíná prologem na hradě Oybin

22. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica předznamená již tento pátek 30. června tradiční prolog, který je již několik let zasazován do prostor pozůstatků klášterního kostela na saském hradě Oybin nedaleko českých hranic.

Od 21 hodin se v těchto unikátních prostorách uskuteční koncert českého žesťového souboru Czech Brass, který zde za doprovodu klavíristky Andrey Mottlové Vavrušové a perkusisty Jakuba Tenglera provede program složený z klasických i filmových melodií. Poslední vstupenky na tento koncert jsou ještě v prodeji. 22. ročník MHF Lípa Musica bude oficiálně zahájen Koncertem pro Liberecký kraj 1. září v Liberci, kde se představí úspěšný klavírista Lukáš Vondráček. Festival letos potrvá až do 21. října a nabídne dalších osmnáct koncertů převážně klasické hudby na dvanácti lokalitách Libereckého a Ústeckého kraje i saského pohraničí.

MHF Lípa Musica se na saském Oybině představila poprvé v roce 2015 a od té doby se do tohoto malebného lázeňského městečka pod hradem Oybin takřka pravidelně vrací. V případě příznivého počasí jsou koncerty pořádány v klášterním kostele, který založil Karel IV. a z nějž se do současné doby dochovaly pouze obvodové zdi a je tedy „zastřešen“ širým nebem. V případě deště se koncerty uskutečňují v horském evangelicko-lutheránském kostele v podhradí. Lípa Musica zde za svoji existenci představila například soubory Schola Gregoriana Pragensis, Prague Cello Quartet, Clarinet Factory, Tiburtina Ensemble ad. Letos nabídne pestrý program v podání žesťů.

Prologem festivalu bude koncert žesťového ansámblu Czech Brass, který nás na křídlech trubek, pozounů
a tub zavane k hudbě klasické, filmové i populární. Koncert se bude konat poslední školní den, tedy 30. června a nabídne unikátní zážitek pod širým nebem v kulisách bývalého kláštera na Oybíně. A naši posluchači opět mohou využít výhodnou autobusovou dopravu z České Lípy,“ 
říká k letošnímu prologu 22. ročníku festivalu Martin Prokeš, jeho ředitel a zakladatel.

Soubor Czech Brass byl založen již v roce 1991 studenty Pražské konzervatoře. Původně žesťové kvinteto se postupně rozrostlo o další dva nástroje. Cílem bylo seskupit špičkové hráče a využít jejich kvalit. Repertoár souboru se postupně rozšiřoval, a proto někdy vystupují posíleni ještě o kytaru, klávesy či perkuse. V podání souboru Czech Brass zaznívají skladby od renesance přes baroko, klasicismus, romantismus až k jazzu, popu, funky a filmové hudbě. Na svém festivalovém vystoupení hráči Czech Brass provedou díla Bacha, Vejvanovského, Bizeta či Bernsteina, ale také filmové melodie z francouzských a amerických snímků.

Soubor ve spolupráci s Českým rozhlasem realizoval nahrávky soudobých skladeb, které přední autoři často komponovali souboru „na míru“. V roce 2013 například napsal pro Czech Brass skladbu český skladatel Juraj Filas. Všichni členové souboru jsou ve svém profesním životě velice ceněni. Působí nejen v orchestrech, ale také jako komorní hráči a sólisté. Někteří též působí pedagogicky na Hudební fakultě Akademie múzických umění v Praze.

Po odlehčeném prologu a prázdninové pauze Lípu Musicu zahájí Koncert pro Liberecký kraj, který v letošním roce představí úspěšného klavíristu světového renomé, Lukáš Vondráčka za doprovodu Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK pod taktovkou Tomáše Braunera. Zahajovací koncert předznamená celkové zaměření letošního festivalového ročníku, kterým je díky osobností letošní umělecké garantky Jitky Čechové klavír a klávesové umění. Čechová se představí společně se svými kolegy ze Smetanova tria a trumpetistou Jiřím Houdkem za doprovodu Komorní filharmonie Pardubice, dále v písňovém recitálu s ředitelem festivalu Martinem Prokešem a její trojlístek koncertů zakončí sólový recitál tematicky zasazený do nového prostředí, koncertního sálu VielHarmonie při klavírní manufaktuře C. Bechstein v Seifhennersdorfu. Angažmá Jitky Čechové doplní tradiční projekt Má to smysl, na kterém bude spolupracovat s talentovanými žáky českolipské základní umělecké školy.

Mezi největší hvězdy 22. ročníku festivalu se dále zařadí francouzská mezzosopranistka Lucile Richardot, cembalista Mahan Esfahani, legendární kontratenorista Andreas Scholl, basista a hráč na loutnu Joel Frederiksen a Ensemble Phoenix Munich ve složení Hille Perl, Emma-Lisa Roux a Frauke Hess. Festivaloví návštěvníci se dále mohou těšit na populární Janoska Ensemble, exotický soubor Anima Shirvani či originální duo, které tvoří klarinetista David Orlowsky spolu s loutnistou Davidem Bergmüllerem. Vedle zahraničních interpretů MHF Lípa Musica nabídne i vystoupení předních českých umělců, a to například Collegia 1704 Václava Lukse, Czech Ensemble Baroque Romana Válka, Collegia Mariana, dále návrat houslistky Josefa Špačka a violoncellisty Tomáše Jamníka a jejich nový projekt Cesty, uvedení Pärtových Pašijí v podání sboru Martinů Voices nebo vystoupení souboru Escualo Quintet a tanečního dua Tangonexion v programu Misterio del Ángel, který předvede argentinské tango nejen v kompozicích Ástora Piazzolly.

Programové plány Lípy Musicy navíc zdobí zcela unikátní projekt za účasti světově renomované pěvkyně Joyce DiDonato, která 9. března 2024 v Liberci uvede svůj prestižní cenou Grammy ověnčený projekt Songplay.

Děkuji za pozornost a přeji pěkný den!

Ing. Lucie Johanovská
zástupkyně ředitele MHF Lípa Musica / manažerka marketingu a PR
ARBOR – spolek pro duchovní kulturu, Žižkova 528/6, 470 01 Česká Lípa
@: lucie.johanovska@lipamusica.cz,
www.lipamusica.cz | facebook / instagram / youtube: lipamusica.cz

Tagy