weby pro nejsevernější čechy

22. ročník MHF Lípa Musica zahájí tento týden klavírní galakoncert Lukáše Vondráčk

Hlavní koncertní řadu 22. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica zahájí v pátek 1. září v 19 hodin v Divadle F. X. Šaldy v Liberci tradiční Koncert pro Liberecký kraj. Protagonistou slavnostního večera, který otevře festivalový ročník zasvěcený především tématu klavírní hudby, bude Lukáš Vondráček, jeden z nejuznávanějších českých klavíristů u nás i v zahraničí.

V sólovém partu Druhého klavírní koncertu Sergeje Rachmaninova jej doprovodí Symfonický orchestr hl. města Prahy FOK pod taktovkou svého šéfdirigenta Tomáše Braunera. Festivalový debutant provede v druhé části večera navíc Anglickou symfonii Antonína Dvořáka. Vyprodaný galakoncert se koná za mimořádné podpory Libereckého kraje a exkluzivních partnerů – společností ČEPS, Kooperativa pojišťovna, Kasro a Warmnis. Koncert se mimo jiné uskuteční pod záštitou a za osobní účasti ministra kultury pana Martina Baxy.

„Koncert pro Liberecký kraj je vždy velkým hudebním svátkem a oslavou špičkového umění a setkání výjimečného publika. Díky velmi úzké a výjimečné spolupráci s Libereckým krajem a exkluzivními partnery toho koncertu, jimiž jsou společnosti ČEPS, Kooperativa, Kasro a Warmnis, a také Město Liberec, má festival prostor dosáhnout na významné nejen české interprety a přivézt do města pod Ještědem i interprety se světovým renomé. Koncerty Lukáše Vondráčka jsou vždy mimořádnou kulturní událostí a my budeme mít to štěstí, že si v jeho podání vyslechneme jeden z nejkrásnějších klavírních koncertů, ikonický druhý Rachmaninovův koncert. Poprvé v historii festivalu vystoupí na festivalu Pražští symfonikové pod taktovkou svého šéfdirigenta Tomáše Braunera. Své poprvé si v roli sólisty užije na Lípě Musice i Lukáš Vondáček. Pro tuto příležitost přivezeme špičkový koncertní nástroj značky Petrof z Hradce Králové,“ říká Martin Prokeš, ředitel festivalu.

Letošní klavírní galakoncert bude sedmým pokračováním série Koncertů pro Liberecký kraj, které festival za mimořádné finanční podpory ze strany Libereckého kraje připravuje.

„Příprava Koncertu pro Liberecký kraj je pro mě osobně doslova dobrodružstvím. Mám velkou důvěru v Martina Prokeše a jeho tým, takže je v jejich rukách návrh na interpreta či hudební těleso a hudební náplň koncertu. A já se každý rok moc těším, s čím za mnou Martin Prokeš přijde. Společně potom návrh probíráme. Vzhledem k několikaletým rezervacím termínů velkých hudebních jmen také mluvíme s předstihem o tom, kam chceme vykročit dál. Jsem si jistá, že zážitek z letošního koncertu Lukáše Vondráčka nenechá nikoho na pochybách, že jdeme po správné cestě,“ říká Květa Vinklátovánáměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Exkluzivními partnery Koncertu pro Liberecký kraj jsou v letošním roce dále společnosti ČEPS, a.s., Kooperativa pojišťovna, a.s. a Kasro spol. s r.o. Partnerem společenského setkání je Křišťálové údolí a festival Crystal Valley Week 2023. Koncert se koná ve spolupráci s Divadlem F. X. Šaldy a PETROF, spol. s r.o.

Klavírista Lukáš Vondráček se na festivalu Lípa Musica poprvé představil v roce 2018 v komorním programu s Pavel Haas Quartetem. Letošní festivalové vystoupení představí Vondráčka jako ceněného rachmaninovského interpreta. Lípa Musica ve výročním roce, kdy si připomínáme 150 let od narození a 80 let od úmrtí Sergeje Rachmaninova, představí tvorbu tohoto velikána jeho Druhým klavírním koncertem. „S Druhým koncertem jsem bojoval nejdéle, abych pochopil, jaký je jeho charakter, protože spousta lidí z toho dělá sentimentální a hodně přeromantizovanou záležitost, což mě moc nebere. Ale zároveň ten koncert není zdaleka tak virtuózní a komplexní jako Třetí. Druhý koncert se nachází někde mezi. Občas ho lze trochu tzv. podojit, ale zároveň to nesmí být přehnané. Druhý je určitě nejsentimentálnější, nejlyričtější. Do začátku třetí věty v něm není jediná virtuózní pasáž, má až komorní ladění; nemyslím orchestrací – je intimní charakterem,“ říká ke skladbě Lukáš Vondráček. „Rachamninova hudba mně připadá velmi krásná! Je to jeden z těch autorů, jehož hudba zní těžší, než je. To je mi příjemné. Rád slíznu smetanu. Rád i někoho ohromím. Je určitě vděčnější než skladatel, u kterého si lámu prsty 40 minut, ale málokdo to docení. Rachmaninov je však vděčný nejenom technikou, ale také všemi kontrasty, nedozírnou škálou dynamiky… Co více si můžeš jako člověk, který je pohlcen barevností zvuku, přát? Čistá krása!,“ dodává k Rachmaninově tvorbě Vondráček, který letos navíc vydal společně s Pražskými symfoniky ceněný komplet skladatelových děl.

Lukáš Vondráček dnes patří k nejuznávanějším klavíristům u nás i v zahraničí. Na veřejnosti vystupoval poprvé jako čtyřletý. V jedenácti letech se stal studentem Ostravské univerzity, a to díky rektorské výjimce. Studoval také na vídeňské konzervatoři, na akademii v Katovicích a s vyznamenáním absolvoval též New England Conservatory v Bostonu. V patnácti letech debutoval s Českou filharmonií pod vedením Vladimira Ashkenazyho, který o něm prohlásil, že „takový klavírista se rodí jednou za třicet let“. V šestnácti letech vyrazil na velké americké turné, během něhož vystoupil v newyorské Carnegie Hall. Vyhrál řadu mezinárodních soutěží, jeho výjimečnou pozici potvrdilo vítězství v jedné z nejprestižnějších – v Soutěži královny Alžběty v Bruselu v roce 2016, což se mu podařilo jako prvnímu Čechovi v historii. Za svoji kariéru již procestoval celý svět a spolupracoval s předními symfonickými orchestry.

Partnerem Lukáše Vondráčka bude Symfonický orchestr hl. města Prahy FOK pod taktovkou svého šéfdirigenta Tomáše Braunera. Oficiální orchestr české metropole se na festivalu Lípa Musica představí poprvé v historii. Těleso bylo založeno roku 1934 Rudolfem Pekárkem s původním zaměřením film – opera – koncert. Umělecké renomé a respekt orchestru spoluvytváří a současně podtrhuje spolupráce s mezinárodně uznávanými dirigenty a špičkovými sólisty, a také četné zahraniční hostování. Od sezóny 2020/2021 stojí v čele orchestru šéfdirigent Tomáš Brauner, který se na festivalu Lípa Musica představil již v roce 2014 s orchestrem PKF – Prague Philharmonia. Koncert završí nastudování Symfonie č. 8 G dur zvané Anglická od Antonína Dvořáka.

22. ročník MHF Lípa Musica ve znamení klavíru

22. ročník MHF Lípa Musica se v letošním roce uskuteční pod uměleckým patronátem garantky – klavíristky Jitky Čechové, výjimečné osobnosti na české scéně v oblasti klavírního umění. Její angažmá určuje celkové tematické zaměření letošního ročníku festivalu v podobě představení klavírní hudby v jejích rozmanitých podobách. Jitka Čechová se představí na čtyřech festivalových projektech, a to včetně role garanta letošního projektu se ZUŠ Česká Lípa Má to smysl!, kde uvede své mistrovské kurzy. K dalším uměleckým hostům 22. ročníku festivalu se z českého prostředí zařadí houslista Josef Špaček, violoncellista Tomáš Jamník, Smetanovo trio, Collegium Marianum, Martinů Voices, Collegium 1704, Komorní filharmonie Pardubice nebo Czech Ensemble Baroque. Ze zahraničních interpretů festival představí Janoska Ensemble, mezzosopranistku Lucile Richardot, klarinetistu Davida Orlowského a loutnistu Davida Bergmüllera, soubor Anima Şirvani, Joela Frederiksena a Ensemble Phoenix Munich, cembalistu Mahana Esfahaniho nebo kontratenoristu Andrease Scholla. Hudební přehlídka potrvá až do 21. října a nabídne osmnáct koncertů a doprovodných programů na jedenácti místech Libereckého a Ústeckého kraje i saského příhraničí. MHF Lípa Musica nabídne navíc i mimořádný galakoncert pro Liberecký kraj, který v březnu příštího roku ozdobí vystoupení světové operní hvězdy, mezzosopranistky Joyce DiDonato. Cenou Grammy oceněný projekt Songplay provede pěvkyně v Divadle F. X. Šaldy v Liberci, a to pod záštitou prezidenta České republiky pana Petra Pavla. Z celkové letošní kapacity cca 4400 míst je před zahájením festivalu v prodeji v prodeji zhruba poslední čtvrtina vstupenek.

Děkuji za pozornost a přeji příjemné letní dny!

Ing. Lucie Johanovská
zástupkyně ředitele MHF Lípa Musica / manažerka marketingu a PR
ARBOR – spolek pro duchovní kulturu, Žižkova 528/6, 470 01 Česká Lípa
@: lucie.johanovska@lipamusica.cz,
www.lipamusica.cz | facebook / instagram / youtube: lipamusica.cz

Tagy