weby pro nejsevernější čechy

Slavnostní otevření Skleněné stezky v Brništi

V pátek 13. října 2023 se v Brništi odpoledne jako předzvěst nadcházejícího Křišťálového víkendu – Crystal Valley konalo Slavnostní otevření Skleněné stezky.

Brniště. Vlastně pár čísel popisných, i s přilehlými obcemi nějakých 1400 obyvatel. A přesto… Mnozí dodnes vzpomínají na legendární (leč zaniklý) Festival jurt. Jezdí se sem na Stezku hastrmanů. Od roku 2018 také na Stezku skalních reliéfů. A teď přibyla stezka nová, Skleněná.

Pro mne to byl zároveň takový mírný test inteligence a orientace. Pozvánka na FB udávala, že se začíná u domu č. 16. Což je dle mapy.cz sídlo Ekocentra Včelín.

Sice tu také stojí malý stromek, doplněný sklem, ale tady začátek nebyl. Byla tu ale ochotná paní  s plakátem, který jsem do té doby nezaznamenal. A ejhle, na něm je psáno o domě č. 4.

Jenže koho by napadlo, že organizátor bude uvádět číslo evidenční, nikoli popisné… Mapy.cz mě ženou úplně jinam. Naštěstí jsem tu byl s předstihem, a tak konec dobrý, všechno dobré. Na správné místo dorazím včas. Spolu s mnoha dalšími – odhad je kolem 150 příchozích. Výborné průvodní slovo, přítomen Jiří Pačinek, také starosta obce Michal Vinš. Informace nejen o vzniku stezky a její budoucnosti, ale také o řadě dalších plánů. A na závěr divadelní scéna u Schröterovy kaple, za hudebního doprovodu (sic!) varnsdorfských muzikantů. Společně s neplánovanou ukázkou, proč možná R-U prohrálo Velkou válku.

Chtěl jsem popřát téhle neuvěřitelné záležitosti mnoho štěstí do budoucna, ale než jsem se dostal k vytvoření textu, doslechl jsem se po pouhých 48 hodinách na Dni otevřených dveří kamenickošenovské Preciosy, že kdosi nelenil a už se činil. Prý zašmodrchané ověsy, rozbité obrázky, perličky rozházené po širém okolí a zmizelé korálky. Asi se mi nechce jet to ověřovat. Nicméně pokud máte čas (a děti), tenhle kout za návštěvu opravdu stojí.

Tagy