weby pro nejsevernější čechy

Rošťárny a nevoněnky – literární epilog Ladislava Mušky

Dne 4. prosince 2023 se v Knihovně Ústeckého kraje v Ústí nad Labem uskutečnil literární večer „Rošťárny a nevoněnky“, jemuž dala název stejnojmenná sbírka aforismů nedávno zesnulého Ladislava Mušky.

Křtiny a vzpomínání na kolegu spisovatele

O vzniku této poslední spisovatelovy knížky pohovořila Věra Bartošková, která ji ve spolupráci s autorem připravila k vydání. Ukázky z pokřtěné sbírky představil Jiří Poživil. Poté zazněly úryvky z Muškových knížek „Hrůzy ústecké opery“ a „A bůh si zastřel tvář“ v podání Jany Švýcarové a Táni Kindl Novákové, jež celý večer moderovala. O hudební část večera se postarali Muškovi přátelé z ústeckého divadla: operní pěvkyně Inna Daviděnko, kterou na klavír doprovodil Vladimír Gončarov. Milým překvapením bylo vystoupení spisovatelovy dcery paní Ladislavy Muškové, která připomněla hezké okamžiky, jež zažil její otec jako předseda Severočeského klubu spisovatelů na mnoha kulturních akcích, které klub organizoval nebo se na nich podílel. Večeru se zúčastnila i ředitelka knihovny Mgr. Jana Linhartová, bez jejíž dlouhodobé podpory by se klub neobešel.

Rošťárny a nevoněnky – pár postřehů

Útlý svazek Muškových aforismů vydala Knihovna Ústeckého kraje v koedici se Severočeským klubem spisovatelů k autorovým letošním 95. narozeninám.

Knížka má podtitul „Všechno je jinak“, nicméně při její četbě se nám může často zdát, že téměř všechno je právě tak, jak nám autor ve svých kratinkých postřezích nabízí.

Jako ilustrační doprovod bylo využito dvanáct kreseb varnsdorfského výtvarníka Josefa Poláčka, který je před léty svému příteli Muškovi věnoval právě za účelem využití v některé z jeho budoucích publikací.

Okolnosti nestandardního vzniku asi nejlépe vystihuje věnování:

Věnováno kolegyni a přítelkyni Věře Bartoškové, která tuto sbírečku nezištně realizovala z mých nečitelných rukopisů.

K tomu ještě nutno dodat, že leckteré nové texty Ladislav Muška své kolegyni telefonoval ještě v průběhu přípravy rukopisu do sazby. Spisovatel totiž na psaní už kvůli zhoršenému zraku prakticky neviděl.

Sedm rošťáren (ukázka z knihy)

Štěstí, že je muška?
Já jsem taky Muška a nikomu jsem žádné extra štěstí nepřinesl.

*

Nemůžete-li nastartovat auto, zachovejte se jako nové boty,
tlačte.

*

Vhodný parfém je důležitý při seznamování.
Nejlepší je, když jste cejtit prachama.

*

Na nákupní horečku je jediný lék.
Prázdná peněženka.

*

Proč mi pořád přejete mnoho zdraví?
Mám už věk na to, abyste mi přáli mnoho dobrých doktorů.

*

Hádky v parlamentu, navíc za takové platy, jsou trapné.
Pivaři ve venkovské hospodě se pohádají líp a levněji.

*

Jestli věříte, že máte právo vyslovit jakýkoli názor,
pak si pořiďte osobní ochranu.

*
Text: Milan Hrabal
Foto: Jana Švýcarová