weby pro nejsevernější čechy

Zemřel spisovatel a operní zpěvák Ladislav Muška

30. listopadu 2023 krátce před polednem zemřel spisovatel, operní zpěvák, publicista a čestný předseda Severočeského klubu spisovatelů Ladislav Muška. Bylo mu požehnaných 95 let.

Narodil roku 17. září 1928 v Semilech, nedaleko od pstruhové říčky Olešky, což ho podle jeho slov poznamenalo natolik, že se stal úspěšným lovcem lososovitých ryb. Po svém otci zdědil řemeslo: vyučil se sladovníkem. Během zaměstnání studoval v Praze sólový zpěv. Dva roky zpíval v Armádním uměleckém souboru, v letech 1951 až 1988 byl členem ústecké opery. V období normalizace mohl publikovat pouze pod pseudonymem. Po roce 1989 byl spoluzakladatelem Obce spisovatelů. Nedlouho poté spolu s několika kolegy severočeskými spisovateli založil Severočeský klub spisovatelů, jehož předsedou byl třicet let.

Je nositelem řady literárních cen, mj. mu v roce 2008 byla udělena Cena primátora města Ústí nad Labem za přínos ústecké kultuře. Je autorem několika desítek knih pro děti i dospělé, spoluautorem různých sborníků. Literatuře se věnoval takřka do posledních chvil i přesto, že velice špatně viděl. Poslední jeho titulem je letos vydaná knížka aforismů Rošťárny a nevoněnky. Na její křtiny 10. října v Knihovně Ústeckého kraje se Ladislav velice těšil, kvůli jeho zhoršenému zdravotnímu stavu však musela být akce zrušena. Nový termín byl stanoven na 4. prosince. Ten už bohužel bude především vzpomínáním na skvělého člověka a spisovatele.

Čest jeho památce.

Milan Hrabal