weby pro nejsevernější čechy

Jedeme 2024

Tak jsem se dočkal, konečně. Při jedné z posledních cest roku 2023 veřejnou dopravou jsem ulovil Mapu veřejné dopravy v Ústeckém kraji 2024.

Psal jsem to už mnohokrát, leč opakování matka moudrosti (prý):

Ať už na Ústecký kraj nadává(me) jak chce kdo chce, co se týče dopravy, pořád neznám lepší variantu. Prostě si koupím v busu nebo vlaku celodenní síťovou jízdenku (aktuálně za 170 kaček – existuje taky řada hromadných a zlevněných variant), kdykoli a kdekoli na území kraje. A následně neřeším dopravce ani druh spojení (platí leckde i v MHD a na lodích). A co se týče toho kraje – snad se situace nezmění, ale mám vyzkoušeno, že se dá dojet do Rakovníka, do Slaného, do Kralup nad Vltavou, do Mělníka.

Takhle v roce 2023:

Tudíž jsem se těšil na novinky 2024, na nové možnosti, na další cestování (což je už docela dlouho to jediné, co mne ještě baví). Nicméně musím konstatovat, že první nadšení vystřídal pocit, že jde vlastně tak trochu o šifru. Pro neznalé možná poněkud obtížnou. Velká mapa zachycuje podrobně vlakové i autobusové linky, ale chybí jí „nadrozměr“ – není z ní jasný přesah platnosti mimo samotný kraj. Oproti malé mapce na zadní straně (viz další obrázek) některé oblasti zcela chybí, jiné jsou zakresleny podrobně, leč není jasné, lze-li na nich v tarifu DÚK jet. Ale nejprve optimisticky – hledejte rozdíl v roce 2024:

Ještě minule jsem napsal:

Ještě kdyby tak byla domluva s Libereckým krajem. Snad tam někdy někdo dostane rozum, vykašle se na OpusCard a umožní normální papírový nákup. A taky na hraní si na vlastním písečku – sem tam by se hodilo minimálně vzít to s „naší“ jízdenkou z Jedlové přes Českou Lípu a Úštěk do Litoměřic, když už se dá třeba s IDOLem obráceně dojet do VDF. Nikoli ale Trilexem, tam platí jízdenka (na rozdíl od mezinárodní EURO-NISY) jen do Hrádku nad Nisou.

A máme tu první vlaštovku – s DÚKáčkem se dá jet z Benešova nad Ploučnicí přes Žandov až do České Lípy! A onen úsek z Jedlové přes ČL do Úštěka se prý urputně projednává.

Podstatně zhoustla možnost ježdění kolem Rakovníka. A co víc – z Libkovic se dá dostat až do Karlových Varů! Jo, jasně, asi to není cestování pro nás, vždyť cesta „jen“ do Rakovníka (osobně vyzkoušeno) zabere 4,5 hodiny. Ale právě tady vysvítá menší problém. Tahle mapka důkladně zachycuje železniční síť – tam je zcela jasné, čím odkud kam. Nicméně řada dalších oblastí je jen lehce vyšrafována pro autobusové linky. Jaké? To je právě ta šifra…

Já mám třeba vyzkoušeno spojení na Slaný. Povedlo se mi kdysi zachytit tiskovou zprávu a tak vím, že jde o linku 650, provozovanou Ústeckým krajem. Ovšem poznáte z infa IDOSu, že se na ní dá až na konečnou dojet s „ústeckou“ jízdenkou?

V textu jsou zmíněny přesahy platnosti tarifů. Přímo v jízdním řádu:

Jenže to vím, co hledám… U mnoha jiných autobusových spojů, v mapě zakreslených, si jistý nejsem, a vlastně ani nevím, jak ověřit, zda jsou či nejsou zapojeny. Jak to řešit, nevím. Ale takhle je to vlastně jen částečné řešení, nápověda, kterou je nutno občas složitě ověřovat…

Nicméně – on the road i v roce 2024.