weby pro nejsevernější čechy

Letní sportovní hry (olympiáda) – 2. stupeň základních škol 2024 – šplh

V úterý 5. března 2024 začaly Letní sportovní hry pro 2. stupeň varnsdorfských základních škol (a odpovídající ročníky gymnázia), tentokrát velmi netradičně.

Po středních školách Šluknovského výběžku tedy i „nižší“ kategorie. Do sortimentu poslední dobou poněkud proměnlivých disciplín ale přibyla jedna dosud neviděná (a přebraná od zmíněných středních škol) – šplh. Sport, na němž „naši“ získali vůbec první zlatou olympijskou medaili

Musím konstatovat, že jsem byl velmi překvapen. Školy dokázaly postavit početné a silné týmy. Někteří byli tak rychlí, že jsem vlastně ani nestačil včas cvakat. A hlavně všichni zvládali. Pokud se přehlédne pár odřených nártů či mírně spálené dlaně či prsty, nikomu se nic nestalo a všichni byli v pořádku.

Výsledky:

Tyč dívky 6.-7. ročník

Tyč chlapci 6.-7. ročník

Tyč dívky 8.-9. ročník

Tyč chlapci 8.-9. ročník

Lano chlapci 8.-9. ročník

ZŠ náměstí informuje:

V úterý 5. 3. 2024 se na Gymnáziu Varnsdorf konalo první kolo OZŠ Varnsdorf 2024. Pro všechny nová disciplína, která ale má v historii sportu hluboké kořeny. Vždyť i první zlatá československá olympijská medaile byla v roce 1924 za šplh na laně pro Bedřicha Šupčíka (šplh na laně 8 m–v čase 7, 42 s). A do dnes drží světový rekord Čech Aleš Novák s časem 4,87 s.
Na Gymnáziu VDF se sešli zástupci pěti varnsdorfských škol, tělocvična byla plná závodníků. Soutěžilo se v kategoriích šplh na tyči (5 m): starší + mladší dívky, starší + mladší žáci a šplh na laně (4,5m) – starší žáci.

Bylo celkem problematické vybrat naše „šplhače a šplhačky“, protože tato disciplína je technicky náročnější a ne každý ji zvládá. Vypovídá o tom i počet našich zástupců, kteří se zúčastnili a dokázali vyšplhat až nahoru v čase, který neudělá v konkurenci ostudu. Výzvou pro naše starší kluky bylo lano, jelikož nemáme možnost tuto disciplínu trénovat, v našich prostorách se lano nenachází. Ale i přes to, že všichni šplhali na laně poprvé, tak se dostali až nahoru. Pro příští rok bude naší snahou lano k dispozici ke šplhu mít. A výsledky, vůbec nejsou špatné! Naši žáci neudělali ostudu, ba naopak, zacinkaly i nějaké medaile z kovu nejdražšího. Obrovská pochvala při závodech v „neznámých vodách“. Je vidět, kde je snaha, jsou i výsledky!

Našim šplhačům a šplhačkám ZDAR!!!

Celkové pořadí započítané do OZŠ VDF 2024
Šplh na laně chlapci 4. místo
Šplh na tyči starší dívky 3. místo

L. Hůla, ZŠ Varnsdorf, nám. E. Beneše

Gymnázium VDF na webu a na FB:

Vlastně úplně poprvé v historii jsme letos zařadili do soutěže pro základní školy novou disciplínu – šplh na laně a tyči.
Závod proběhl u nás na škole a myslíme, že dle účasti, se setkal s velkým úspěchem. Tělocvikáři všech varnsdorfských škol a rumburského gymnázia přivedli velmi kvalitní šplhouny a šplhounky.
Celkem závodilo 80 závodníků. Od nás z gymplu 28.(viz foto)
Rekordní čas byl 2, 85 s na laně a 2, 70 s na tyči. Oba kluci z Rumburku.
Z našich lezců byli nejlepší Nikol Kalvachová (6, 83), Richard Hasoň (5, 44), Gabča Čepeláková (5, 20),
Tristan Hrabal (3, 64). Na laně nejlépe odšplhal Tadeáš Janák (4, 63).
Kategorii nejstarších holek a nejstarších kluků jsme celkově vyhráli.
Díky za snahu a reprezentaci školy. Terce Bučkové, Elišce Střelkové a Emmě Urbanové za pomoc při organizaci.
HoHo

ZŠ Edisonova na FB:

Žáci naší školy se zúčastnili závodu ve šplhu v rámci „Olympiády ZŠ“ na BGV, kde se mladší žáci a žákyně umístili na 1. místě. Všichni zúčastnění skvěle reprezentovali naši školu.

Tagy