weby pro nejsevernější čechy

Projekt na ochranu žab

Bufo bufo. Mnozí z nás se s tímto názvem setkali poprvé, právě díky ukončenému projektu ZÁCHRANA OBOJŽIVELNÍKŮ. Bez pár dnů jsme se měsíc věnovali transportu žab přes frekventovanou silnici a hráz okolo rybníku Havlák ve Starých Křečanech.

Aktivita zúčastněných rodin, pedagogů, p. školníka, chalupářů od Máchova jezera i zástupců obce dokonale pokryla dopolední i odpolední služby na přemisťování žab z odchytových nádob. Nepodaří se zachránit všechny žabky, ale 699 zdokumentovaných jedinců je nad očekávání skvělý výsledek.  Za podpory NFSV, firmy Alpen, Euromat, pily Šluknov, obce Staré Křečany jsme udělali velký kus práce a zlepšili vztah k přírodě. Některé děti prvně držely žábu v ruce a jejich hlasitý projev (zřejmě děkovný) byl pro nás překvapující. Organizátory potěšila nadšenost, vstřícnost a pochopení některých rodin, chuť ukrojit si ze svého pohodlí a času. A kdo je to vlastně BUFO BUFO ?? Latinský název ROPUCHY OBECNÉ, která se v této oblasti vyskytuje skoro ve 100%.

Při našich pravidelných kontrolách nám řidiči osobních vozů i autobusů dávali najevo podporu a radost z této akce. Na silnici letos neukončilo tak veliké množství žab jako v loňském roce.

Cíl našeho konání byl splněn. Děti získaly zkušenosti, pocit lepší sounáležitosti s přírodou, objevily nepoznané. Z NFSV jsme pro školu získali finanční pomoc na podporu a zrealizování dalšího vyvýšeného záhonu i náčiní na pracovní činnosti. Tím navážeme opět na přírodu, na zásady pěstování, péči a pozorování růstu vlastnoručně vysetých či zasazených rostlin.

Všem nadšencům patří velké poděkování a snad se opět setkáme při prospěšné akci pro naši současnost i budoucnost.

H.Špergová / vychovatelka ZŠ Staré Křečany/

Tagy