weby pro nejsevernější čechy

Domluvená šifra Milana Hrabala

Varnsdorfský básník a překladatel Milan Hrabal byl v posledních dvou dekádách znám spíše jako překladatel lužickosrbských, německých nebo dokonce ukrajinských autorů. Vlastní básnickou tvorbu publikoval sporadicky v literárních sbornících a několik sbírek mu vyšlo v Německu. Teprve v posledních dvou letech začal intenzivněji publikovat české sbírky básní.

V roce 2022 se objevilo nové vydání výboru z jeho poezie Až na kost. Ve druhém čísle revue pro literaturu a kulturu Souvislosti (2/2022) Lukáš Novosad zveřejnil obsáhlý rozhovor s Hrabalem nazvaný „Táž báseň v každém jazyce jinak zpívá“, který básníka představil s nebývalou hloubkou a komplexností.

A letos na podzim, po mnohaleté odmlce, vyšla jeho nová sbírka básní nazvaná Domluvená šifra. U jejího zrodu stál její pozdější editor Lukáš Novosad, jenž, jak se zdá, začal intenzivně pečovat o básníkův „návrat do českého literárního provozu“. Sbírka vyšla v edici Lužickosrbská poezie vydávané Společností přátel Lužice ve spolupráci s nakladatelstvím Milan Hodek / Paper Jam.

Odpověď na případnou otázku, jak je možné, že český autor vychází v edici věnované lužickosrbské tvorbě je hned na záložce sbírky: „Milan Hrabal … ji věnuje jednomu ze svých stěžejních témat – srbské Lužici. Bylo načase, vždyť literární historička Helena Ulbrechtová už v roce 2004 napsala o autorových příležitostných vyznáních této maličké zemi, že „vytvářejí monumentální obraz lužického kraje“ či že „znají problematiku Lužických Srbů z podobného úhlu jako oni sami“. Usoudila, že Hrabal „částí své nejlepší tvorby patří k lužickosrbské literatuře psané českým jazykem“. Sbírka Domluvená šifra vznikala od jara 2021, kdy kvůli koronavirovým opatřením básník Lužici druhým rokem nesměl navštívit a mohl na ni toliko vzpomínat a snít o ní. Nicméně nejde o knihu pandemického stesku, ačkoli i ten se v ní promítá, nýbrž o vnímavý prožitek blízké krajiny plné interesantních lidí.“

Knížku ilustrovala Kateřina Zákoutská, fotografie autora pořídili Libuše Cipriánová a Lukáš Novosad, který také napsal medailon autora a ediční poznámku.

Sbírka Domluvená šifra byla krátce představena v říjnovém dílu oblíbeného seriálu České televize Pečení na nedělidíl Lužické hory a na letošním knižním minitrhu ve varnsdorfské městské knihovně.

Zájemci si ji mohou zakoupit v knihkupectví Papírová loď ve Varnsdorfu i v Rumburku.

A zde je malá ochutnávka:






Tagy