weby pro nejsevernější čechy

Tetuju všechno kromě temných a rasistických motivů. To je proti mému přesvědčení, říká Katka alias Gaja Tattoo

Zapadlý vchod v centru České Lípy skýtá tetovací studio, ve kterém objevíte Kateřinu Kotkovou. Tatérku, jež svému zaměstnání plně podlehla. Po půlhodinovém rozhovoru se ale zdá, že u tohoto povolání to ani jinak nejde. Tetování podle ní znamená mnohem více, než jen razítko na kůži. Je to životní cesta. Základní myšlenka tetování má dvě odlišné roviny. První je psychologická, mohlo by se použít i slovo rituální. Člověk si musí ucelit představu o tom, co by chtěl, většinou se zamyslí nad svými prioritami a mezníky v životě, poté přichází do studia prožít si tu bolest, připravit se na celoživotní změnu image. Prostě rituál. Druhá rovina už je čistě „kérka“ na těle člověka. Vpravení barvy, která člověka celoživotně provází.
Nejdříve by bylo nejlepší, kdybyste se nám krátce představila.
Já se jmenuji Kateřina Kotková, moje profesní jméno je Gaja Tattoo. V některých tetovacích studiích to funguje tak, že si zákazník najde na netu obrázek, přinese ho a ten se kéruje. Já se to ale snažím dělat jinak, maluji originální flashe pro originální lidi (smích) To znamená, že se na toho člověka podívám, zjistím, zda má nějakou vizi nebo jaké má životní priority, připravím návrh na tělo, přičemž pracuji s jeho proporcemi a ctím tradicemi prověřené linie. Nejraději dělám se vzory a ornamenty, díky nimž se dá opticky pracovat s proporcemi těla, takže chlapům můžu opticky rozšířit ramena a ženským trochu schovat boky.

(fotky martina šťastná)
Věnujete se ještě něčemu jinému?
Dále dělám šperky z chirurgické ocele, což jsou antialergenní šperky. Používám k tomu přírodní materiály, polodrahokamy, přičemž tyhle věci také dokáží ovlivňovat psychiku. Dělám i dětské workshopy, kreativní dílničky, maluji hennou jak tradičně nevěsty, tak i na festivalech a jiných akcích. Batikuji a dělám ruční tisky. Baví mě kreativita všeho druhu.
Co přesně znamená to slovo „flash“?
To je předloha pro samotné tetování.

 JT 1618
Třeba já, co jsem se o tetování nikdy nezajímal. Můžete mi vysvětlit, co to vlastně tetování je? Co v dnešní společnosti znamená?
Je několik důvodů, proč se lidé nechávají tetovat. Je to třeba rituální důvod, což značí životní etapy nebo památné události, potom jsou magické důvody. Ty bývají spojeny s ochrannými kouzly a symboly. Léčebné důvody jsou spojené s akupunkturou. Jsou i skupinové, což označuje jedince, který patří do kmene, gangu či profese. Statusové značí místo v hierarchii, společnosti nebo rodu. Samozřejmě jsou i individuální, které značí jedinečnost člověka. A to jsem zdaleka nevyjmenovala vše.

(fotky kuba trmal)

A samotné tetování? Co to je?
Jde o vpravení pigmentu pod kůži, přičemž když se kůže vyhojí, tak v ní pigment zůstane. Jsou i jiné způsoby, jak se lidé doživotně zdobí, různé skarifikace, branding, implantáty, ale to už není moje parketa (smích).
Jsou ještě v dnešní společnosti velké předsudky vůči tetování?
Samozřejmě. Když ke mně přijde někdo, kdo chce udělat tetování na místo, kde to je hodně vidět, teď to byl například krk, tak každého upozorňuji, že ještě někdy půjde žádat o práci. Lidé si musí uvědomit, že to stále může být faktor, kvůli kterému práci nemusí dostat. Veřejnost už je celkem informovaná, takže většinově se tetování přijímá. Stále jsou tu ale lidé, co to mají spojené třeba s kriminálem. Za totality to tak možná bylo, ale doba se už hnula.
Jak to je s historií tetování?
Tetování není žádná novinka. Je známé už z doby bronzové, Keltové se také tetovali, takže tetování patří i na náš starý kontinent, do naší tradice. Je to prastarý způsob, jak zdobit tělo. Všechny původní kmeny se dodnes tetují. Zdobí si tělo, aby duše v těle vydržela, aby se jí tam líbilo.
Kde všude se můžu nechat potetovat?
Když půjdeme do extrému, tak se dá tetovat tělo všude. Jsou místa, která jsou bolestivější a hůř hojitelný. Jsou místa lepší a horší k tetování. Já osobně se ještě necítím, abych šla do nějakých extrémně problémových míst. Zákazníci už po mně chtěli tetování na genitálie, ale do toho jsem nešla.

katka lipa martina 03
Jak dlouhou máte praxi?
V roce 2003 jsem poprvé k téhle profesi přičichla. Poprvé, když jsem přišla do tetovacího studia, došlo mi, že tohle chci dělat. Pomáhala jsem potom ve studiu Roberta Foltýna, který mi umožnil začít kreslit flashe. Kdo chce tohle zaměstnání dělat, musí se rekvalifikovat a dělat mnoho školení. Oficiálně tetuji asi rok. Jo a ještě tam proběhla cesta na Nový Zealand, kde jsem se potkala s týpkem jménem Xed Le Head, tečkovací Bůh… Měla jsem také tu čest dívat se pod ruku Maorovi jménem Inia Taylor, co navrhoval design dresu pro světoznámý ragbyový team „All Black“. Tihle lidi mě hodně ovlivnili a hlavně namotivovali.
Co k tomu tedy člověk musí umět?
Tam není důležité mít jen tu rekvalifikaci v oboru tetování, předchází tomu zdravotní školení a kosmetická rekvalifikace. Jde o zásah do těla, takže je nutné znát a dbát na hygienické a zdravotní faktory. Ale především by to měl člověk cítit. Mít alespoň minimální výtvarné schopnosti, spoustu píle a hodin prosezených nad zdokonalováním řemesla.
Jaké je nejlepší místo na tetování? Myslím tedy místo, kde to nejméně bolí.
Nejlepší je to tam, kde je hodně svaloviny a nejsou tam žádné ohyby. Nejkomfortnější je asi rameno.

DSCN1007

A je nějaké nebezpečí, které z tetování může vzniknout?
Můžete si to nechat udělat od někoho, kdo to pořádně neumí. To je potom problém. Nebo když se to špatně odhojí, což trvá ještě asi tři týdny po zákroku, tak mohou vzniknout komplikace. Když nedodržujete hojící řád, chodíte do prašna, jste na sluníčku, máčíte to někde, zanese se do toho nečistota a vzniká zánět. Lidé si často neuvědomují, že když odcházejí ze studia, tak je teprve půl hotovo, potom se musí ještě oni postarat, což mnoho lidí podcení. Někdy to pak ještě bývá prezentováno jako špatná práce tatéra.
Jak moc musím o tetování pečovat?
Je nutné dodržet třítýdenní režim hojení. Každá kérka stárne, takže každé tetování se rozpíjí, což se ale dá opravovat. Doživotně se člověk musí na sluníčku mazat ochranným faktorem, ale žádná jiná omezení tu nejsou.
Co otázka odstranění tetování? Je to možné?
Tak ano, dá se to. Funguje to už i u nás, jmenuje se to laserové odstraňování. Nikomu to ale nedoporučuji, viděla jsem to na vlastní oči a kůže pod tím laserem doslova zapění. Nevytáhne to celý pigment, zůstává potom jizva, která se dá překrýt jinou kérkou. Já ale věřím na symboliku takových věcí, takže i když je překryjete, pořád tu jsou s vámi.
Musíte často opravovat tetování?
Oprava tetování není žádný problém. Často ale chodí lidé, kteří se přes to třeba nějak švihli a chtějí to „dopíchnout“. Já jim ale říkám, že to sice můžeme opravit, ale i ta jizva ukazuje, čím vším si člověk prošel.

DSCN1346
Co všechno si na sebe můžu nechat vytetovat?
Jde vlastně cokoliv, akorát si musíte dávat pozor na to, že kůže není papír, ale má tvar a pohybem se deformuje. Myslím si, že každý správný tatér by měl správně vhodnost posoudit. Já sama odmítám tetovat temné a rasistické motivy. To je proti mému přesvědčení a i když to sice nosí někdo jiný, pořád to je moje práce.
Můžu si navrhnout tetování sám?
Určitě, pracuji s tím často. Člověk přinese, co si třeba namaloval sám. Pak to tu doladíme a může se kérovat. Podle mě je tohle nejlepší, protože to vychází přímo z duše zákazníka.
Zásadní otázka: kolik to stojí?
Ceny jsou hrozně individuální. Záleží na množství barev, složitosti, místě na těle a hodinách, co u toho strávím. Snažíme se vycházet každému vstříc, ale všechno prostě něco stojí. Jde o materiál, odvody, nájem i elektriku. Pracuji s velmi moderním strojkem typu Cheyenne, který obsahuje místo jehly celou sterilní část, která je vlastně jen pro jedno tetování. Obecně začínáme od 1500,- Kč.

Je nějaký režim, který musím před zákrokem dodržovat?
Důležité je přijít najedený, odpočinutý a vyspalý. Ne kvůli mně, ale kvůli sobě, aby se bolest dobře zpracovávala. Je taková bublina kolem toho, že tetování hodně bolí. Je to o tom, jak kdo přijde připravený, protože nejdříve to opravdu nic není. Když jste ale několik hodin položení a stále tu bolest zpracováváte, už to bolí. Je to zase o té psychologii, sebekontrole a vyrovnanosti. Chce to minimálně den předtím nepít alkohol a ráno před zákrokem být bez kafe a energy drinků. Jsou to věci, které zvyšují tlak krve, ta poté vytlačuje tu barvu ven pryč. Není možné tetovat po některých lécích, vždy je dobré se dopředu informovat u lékaře.
Kdy mám přijít nechat si udělat kérku? V zimě, v létě?
Je to v podstatě jedno, ale musíte brát ohled na ten třítýdenní režim hojení. Neměli byste se koupat, chodit do sauny a na sluníčko. Je to samozřejmě lepší mimo léto, ale není to problém. Na druhou stranu když je teplo, člověk nechodí tolik nabalený a tetování může dýchat, což mu dělá dobře.
Existuje jen nějaké přechodné tetování?
Podle mě existuje jen jedno tetování a to na celý život. Taková ta tetování na tři měsíce, jak se dá dočíst na internetu, to bych raději nezkoušela. Když už, tak je tu henna na nějakých deset dní.

Ukázka prací Gaji Tatoo:


———————————————————————————————————————————–
Kateřina zatím tetuje jen rok a moc lidí ji v České Lípě nezná. Má už ale svoje zákazníky z Prahy nebo z Brna či Krnova, kteří za ní dojíždí. Tatér se musí umět na člověka naladit, aby pro něj vytvořil ten nejlepší symbol. Kateřina je toho jasným důkazem, jde na ní vidět, že na psychologii celého aktu si hodně zakládá.
Ráda se inspiruje Maorskými motivy, celkově Polynézií, ale i Haidou a severoamerickou kulturou, samozřejmě také keltskými ornamenty a henna stylem.
Dělá také jednu zajímavou věc – dotwork. To je takzvané tečkované tetování, podle Katky nejšetrnější způsob kérky. A jde s ním různě pracovat, problém není stínování ani 3D modely. Dále dělá ráda symboliku, protože „symbolika dodává tetování smysl“.
Kdo se pročetl až sem, možná má o tetování zájem. Stačí zajet do České Lípy na náměstí Osvobození, kde vás v Tattoo Oliver čeká příjemná místnost plná nejrůznějších návrhů a symbolů, příjemná hudba a příjemná Kateřina Alias Gaja. Více informací můžete najít na www.gajatattoo.cz nebo https://www.facebook.com/gajatattoo.