weby pro nejsevernější čechy

Veteránem severem 2014

Jednou z tradičních prázdninových akcí ve výběžku je sraz historických automobilů a motocyklů, kterou pod názvem „Veteránem severem“, pořádá Veterán klub Sever. V sobotu 23. srpna 2014 byl na šluknovském náměstí k vidění historický vývoj motorismu v kostce. Diváci obdivovali několik exemplářů Čechie-Bőhmerland, desítky ČZ v různých modifikacích, Pionýrů a variant Babet. Od sousedů z Německa dorazili sajdkáry a Simsony. Pozornost poutali armádní verze včetně posádek v dobových uniformách. Technický pokrok a vývoj si bylo možné udělat při porovnání motocyklů Čechie-Bőhmerland s americkými Harley Davidson.

Sešlost automobilových krasavců nabídla technickou genezi ještě zřetelněji. Posun od počátečních „krabic“ výrobců BWM, Praga, Škoda, Tatra, Ford…  ke kabrioletům Mercedes, Aero k poválečným Felíciím,…  Aby pokračovala přehlídkou automobilů od šedesátých let. Embéčka, škodovky, trabanti, wartburgy, žigulíci, brouci a angličáci. Nablýskaní krasavci, v mnoha případech v jedinečném barevném provedení. Protipólem civilních vozidel, bylo několik vojenských – amerických a sovětských, opět s posádkou v dobových uniformách.

Účastníci srazu během soboty postupně rozdávali radost při spanilé jízdě na svých zastávkách v Jiříkově, Rumburku a Varnsdorfu. Zpáteční trasa do Šluknova vedla přes Krásnou Lípu, Brtníky, Staré Hraběcí, Janovku a Císařský.

Ze spanilé jízdy:

Tagy