weby pro nejsevernější čechy

Šálek čaje

V pondělí 16. února 2015 bylo v Městském divadle ve Varnsdorfu k vidění představení Mad Cup of Tea Divadla Krepsko. Na některé věci jsem zjevně příliš stár a nevzdělaný. Legendární představení. Texty plné superlativů:

Někde daleko je osamocené místo, kde věci nefungují tak úplně jako jinde… Vítejte na neobvyklé čajové párty, kde se všední vnímání prostoru a bezpečí otočilo naruby. Vítejte v podivné říši divů a pohřbených nadějí. Černý humor a absurdita dohromady s magií divadla, fascinací cirkusem a nekonečnou touhou po tangu z Finska. Představení Mad cup of tea bylo zpočátku silnou vizí a později složeno kus po kusu na základě této vize. Také šlo o kombinaci náhodných setkání různých umělců. Zatímco v cirkuse se divák strachuje o někoho, kdo visí hodně hodně vysoko, při tomto představení se spíš bojí o herce, který se pohybuje po zemi mezi stovkou hrnků. Bezpečně je pouze nahoře, na visuté hrazdě.

Sympatická česko-finská trupa zaměřuje dlouhodobě svoji pozornost k široké škále převážně okrajových divadelních žánrů, jež šikovným způsobem synkretizuje do netradiční formy, balancující někde mezi novým cirkusem a absurdním divadlem. 

Na avantgardu přišlo celých 13 platících diváků. V prostoru zavěšené kolo. Dřevěný stánek, plný porcelánu. Na jeho střeše tři muzikanti. Akrobatka z kola přestupující na zem či na visutou hrazdu, aby si od stánkaře nechala nalévat čaj a přidělovat hrnky na milion způsobů. Balancující, tancující, umírající. Po 50 minutách to najednou přestalo. Fakt nedokážu psát o čemkoli, takže se omezím na dvě citace. Když to skončilo a nějak nebylo jasné, jestli následný úklid jeviště a sestup muzikantů po štaflích ze střechy stánku je ještě součást performance, zaznělo ujištění, že jde opravdu o konec. Načež jsem vedle sebe zaslechl „Zaplaťpánbůh…“

A odcházeje přemýšleje co s tím ve stylu pamětnického „Co tím chtěl básník říci“ mi GD říká: „Víš, já jsem si u toho vzpomněla, jak jednou jeden v práci přivezl těsto, že si uděláme bramboráky. A aby se to nezkazilo, nedal do toho vajíčko. Ono to všechno bylo v pořádku, ingredience výborné, perfektně kořeněné, jíst se to dalo… Jen to tak nějak nedrželo pohromadě…“ Líp to říct neumím.

Jo, a fotky? Závada není na vašem přijímači. Soubor nebyl dopředu srozuměn s pořízením obrazové dokumentace. Takže pár fotek schváleno až dodatečně ->