weby pro nejsevernější čechy

Japonsko, doporučená četba

Po zemětřesení a tsunami v Japonsku, což byly bezesporu události s katastrofálními následk došlo i k havárii v jaderné elektrrně Fukušima. Jako pamětník havárie elektrárny v Černobylu ve mně hrklo, zejména proto, že si pamatuju NEinformování o téhle události. Tenkrát jsme se dozvídali informace o situaci dost složitě, většinou pouze prostřednictvím štvavých krátkovlnných vysílaček. Teď je situace jiná, zprávy se na naás valí odevšud, žádný kanál není uzavřen; bohužel se však jedná hlavně o ten kanál. Strach a zastrašování je přesně to, co masová média v Čechách lijí na své konzumenty. Uvedu tu tedy několik článků, které pracují s jinými zdroji, většinou i s osobní zkušeností a upravují tak pohled na situaci v Japonsku. Jsou o poznání střízlivější.

 

První zmínky z „místa činu“ mám od Františka Fuky, filmového kritika a překladatele, který byl v době startu japonských událostí přímo tam.

Mimo jiné píše

V průběhu všech těchto událostí nikdo z tisíců Japonců kolem mě neprojevil ani nejmenší známku paniky nebo znepokojení. Nebýt té hodné slečny s papírkem a slova „tsunami“, vůbec bych netušil, že k něčemu došlo. Nikdo nedošel k názoru, že by pár minut po zemětřesení možná neměl jet na extrémní horské dráze a neopustil frontu. V Japonsku totiž dochází k několika zemětřesením denně (stejně jako např. na západním pobřeží USA) a všechno v zemi je na to připraveno, včetně lidí a staveb.

Celý článek je tady.

Ačkoli mám Františka rád, přeci jen bych ho nepovažoval za úplně spolehlivý zdroj, nicméně ve svém postu upozornil na tenhle článek, který se o situacvi rozepisuje poměrně podrobně i s potřebnou technickou erudicí. Kdyby nic jiného, je tu srozumitelně vysvětlený princip na kterém jaderná elektrárna pracuje, co se stalo a co by se stát mohlo. Toho jsme se v české televizi zatím nedočkali.

Zemětřesení, které zasáhlo Japonsko, bylo pětkrát silnější než nejsilnější zemětřesení, pro jaké byla tamní jaderná elektrárna navržena (Richterova škála je logaritmická – rozdíl mezi stupněm 8.2, pro který byla elektrárna stavěna, a 8.9, které ji postihlo, je pětinásobek, nikoliv 0.7 násobek). Takže první bod pro japonské stavitele – všechno odolalo horším podmínkám než mělo.

Když elektrárnu zasáhlo zemětřesení o síle 8.9, byly jaderné reaktory automaticky odstaveny. Během několika sekund po začátku zemětřesení byly do jádra spuštěny řídící tyče a štěpná reakce uranu se zastavila. Teď bylo na chladícím systému, aby odváděl zbytkové teplo. To činí asi 3 % tepla, které vzniká za normálních provozních podmínek.

Zemětřesení zničilo externí zdroje energie jaderných reaktorů. To je jedna z nejvážnějších katastrof, jaké mohou jadernou elektrárnu postihnout, a v souladu s tím je proto takovým „výpadkům“ při návrhu záložních systémů elektráren věnována patřičná pozornost. Protože elektrárna samotná byla odstavena, nemůže si elektrickou energii generovat sama.

Nějaké další odkazy a reakce na situaci jsou potom tady tady a tady.

A nakonec dneska upozornil na článek na Neviditelném Psu Pixy. Autorem je Daniel Forro, čech žijící v Japonsku. Svůj článek končí tímhle odstavcem:

Jinak berte s velkou rezervou zprávy v českých médiích, v honbě za senzacemi nebo já nevím co píšou totální bláboly. Situace není zdaleka tak zlá, jak vypadá, jenom v postižených oblastech a jejich okolí, to dá rozum. Do některých oblastí se nedá ani jet, silnice jsou tam rozbité nebo zaplavené a ucpané troskami. Na některá místa na pobřeží bylo možné se dostat jenom loděmi i před katastrofou, přístavy jsou ale rozbité. Tokio je megalopolis s obrovskou spotřebou energie, všechen ten složitý dopravní systém metra a vlaků a všechno ostatní, tam jsou nějaká omezení. Ale na západ od Tokia jde život naprosto normálně, dokonce ani oznamované plánované přerušování dodávky elektřiny v celých rozsáhlých oblastech nakonec nedělají. Něco jako panika, prázdné regály v obchodech nebo fronty u benzínových pump, to je naprostý nesmysl. Z těch zpráv to vypadá, jako že celá japonská infrastruktura se zhroutila a Japan Inc. navždy končí. Není pravda. Jede se dál, státní správa funguje, záchranné a úklidové práce pokračují a život jde dál .

Celý článek je tady.

Zpravodajstí, které můžeme sledovat na všech soukromých a veřejnoprávních kanálech se tak odkopalo, nechápu pohnutky, které vedou k šíření tolika blbostí a nepravd, Zprávy? Ano: výhradně poplašné.

Těžko jim začnu někdy věřit.