weby pro nejsevernější čechy

Kde najdete koňský hřbet z kterého je vidět svět (3, Studánka)

Zatím jsme byli za koňmi vždycky tam, kde se říká ranch a nebo ranč. Dneska se zastavíme ve stáji. Tentokrát ve Stáji Studánce, kde hlavní hvězdou je asi největší kůň, kterého jsem cestou potkal, krasavec s dlouhou černou hřívou a ofinou skoro na zem Pieter van Diphoorn. Je dná se frísáka, plemeno o němž se zmiňuje už Tacitus chvíli po narození Krista. Chov byl soustředěn na sever Nizozemí, ale na začátku minulého století téměř vyhynul. Podle dostupných informací zbyli ve Frísku poslední tři hřebci o kterých se zdroje zmiňují a zřejmě i nějaká klisnička o které nepadlo nikde ani slovo. Paradoxně k jejich záchraně přispěla válka, nedostatek vozidel a pohoných hmot. Jo, to se potom koně hodí. Tenhle Pieter na Studánce je vzorově černý i když podle pravidel může mít občas nějaký bílý chloupek, nikoli však celé bílé znaky.

Narozdíl od ostatních jízdáren na které jsme se zatím dostali, tady se nejezdí ani rodeo ani reining ale parkůr a předvádí se třeba španělský krok a piafa, což je název velmi těžkého cviku jezdecké školy, kdy kůň kluše na místě a vysoko zvedá nohy.

Měl jsem štěstí, že šéfka Vendula Šponarová měla chuť a sílu mi v parném odpoledni kousek výcviku předvést.

Myslím, že je na Pietra pyšná a má tedy být na co jak je vidět na fotkách.

 

Může být pyšná ale nejenom na něj, ale i na sebe, protože ten koník je kolos a na člověka, který má potíže s výcvikem křečka to musí udělat dojem.

Nadruhou starnu není divu, ke koním přišla ve čtyřech letech a už od nich neodešla.

Na Studánce se momentálně pase sedm koní, krom dvou fríských také pět českých teplokrevníků a tři bývají k dipozici pro, nejlépe hodinové, vyjížďky.

Jako jinde i tady je nutné se předem ohlásit a domluvit na telefonu 737333916, eventuelně emailem frisanda@seznam.cz. Stránky staj-studanka.cz fungují zatím pouze v omezeném rozsahu.

{phocamaps view=map|id=11}