weby pro nejsevernější čechy

Pravda o kečupu

Jako novinář vždy raději přicházím s dobrou zprávou, nicméně následující informace se řadí mezi ty méně veselé, ba co víc velmi smutné novinky.

 

Kečup, který byl vždy součástí jídelníčku nejednoho z nás a který kdekdo řadil mezi denní nezbytnosti jako třeba kartáček na zuby nebo časopis Bravo, prochází možná nejtemnějším obdobím od svého vzniku, který se, jak známo, datuje někdy v období expanze firmy Heinz.

Ve světle nejnovějších událostí se ale oblíbená delikatesa ocitla ve větší krizi než dluhy zmítané Řecko. Některé průzkumy ukazují, že s příchodem firmy Hamé na český trh se ve výrobě pochutiny začaly nadměrně použávat uhnilá rajčata obsahující mykotoxiny a nebo škodlivé pesticidy. Investigace Jana Krause, známého kečupového gurmeta, pak poukázala na to, že v některých kečupech, prodávaných převážně v řetězcích Billa, kam se svým synem chodí nakupovat, se rajčata nevyskytují vůbec. Moje další poznání vedlo k tomu, že v kečupech je místo rajčat karotka nebo cibule. Šokující zprávu přinesl server Novinky.cz.

Konec kvalitních kečupů ovlivnil také svět filmu. Darren Aronofsky, režisér legendárního snímku Requiem za sen, už oznámil, že se chystá natočit snímek Requiem za kečup a do hlavní role obsadí Adama Sandlera, pro kterého bude ztvárnění flašky s kečupem hračka. Hlavní sponzor filmu, společnost Bonduelle, dotuje rozpočet filmu 45 litry červené pochutiny, které by mělo stačit konzumačním nárokům filmového štábu.

Filip Renč o pokračování Requiem pro panenku s kečupovou tématikou zatím neuvažuje.

Poslední kvalitní kečup byl spatřen na křestu knihy Jiřího Paroubka „Planou parou v politice“. Láhev do restaurace přinesl syn podnikatele Kočky a téměř okamžitě na to byl zastřelen Paroubkovým doprovodem. Všeobecně se má za to, že poslední kečup z čerstvých rajčat si manželé Paroubkovi nechali zapačetit ve svém rodinném sídle a 24 hodin denně ho střeží  Petr Dimun.

Kečupová krize bude mít žřejmě za následek úplné zastavení spotřebitelského zájmu a následný zánik obchodních řetězců, které na prodeji profitovaly. Omáčková situace v poslední dekádě zaznamenala strmý pokles produktivity  a hovoří se o tom, že by krize mohla zasáhnout i horčicový a majonézový sektor trhu. Reagovala na to agentura SC&C, která snížila firmám Hamé a Heinz raiting na A+ a tak se ceny, za které se  jejich akcie obchodují, ocitly na nejnižších hodnotách od rozpadu kapely Las Ketchup.