weby pro nejsevernější čechy

Už ji máte? (křest knihy Z hudební minulosti Šluknovska)

V sobotu 25. února 2012 v malém (a velmi naplněném) sálku městského divadla ve Varnsdorfu proběhl křest „vysezené“ knihy Igora Heinze Z hudební minulosti Šluknovska (Od středověku po Missu solemnis 1830).
Cesta k reprezentativnímu vydání knihy nebyla jednoduchá a už vůbec ne krátká, výsledek ale stojí za to (kdy naposledy jste v knize viděli vlepenou textilní záložku?). O vydání se dlouhá léta snažil Kruh přátel muzea Varnsdorf, který alespoň části textu zveřejňoval ve svých ročenkách. Díky sponzorům se nakonec dobrá věc podařila a literární dítko spatřilo světlo světa.

Ke gratulantům patřil Komorní orchestr Šluknovska (jehož je Igor Heinz členem), který křest doprovodil ukázkami hudby, o níž se v knize píše. O autorovi samém něco málo prozradila jeho žačka Alenka Dančová a poslouchalo se to skoro stejně jako pohádky, které autor chystá k vydání snad již v příštím roce. Pár slov o komplikované přípravě knihy pronesl editor Josef Rybánský a několik ukázek z knihy přečetl Varnsdorfský starosta Martin Louka. Hold autorovi přišel vzdát také Vilémovský pěvecký sbor, který zazpíval ukázku z jeho vlastního díla.

Součástí křtu bylo taktéž blahopřání nositelům ocenění Zlatá múza severu 2011, tedy Občanskému sdružení Tadeáše Haenkeho ze Chřibské (ono těch lidí, aktivně činných v kultuře, zas tolik není, takže jsou to vlastně stále jedni a titíž).

Po programu byl zahájen prodej knihy, doprovázený autogramiádou (a malým občerstvením).

Křest by marek dousenoff