weby pro nejsevernější čechy

Poslanec Šlégr a ministr Drábek přijeli podpořit Schrödingerův institut

Těžko si lze představit bizarnější dvojici politiků, kteří dnes (5/3/2012) navštívili Biskupské gymnázium ve Varnsdorfu, aby podpořili vznikající projekt Schrödingerova institutu. Obě návštěvy měly prakticky stejný průběh, nejprve byl představen institut a jeho plány, potom oba politici předstoupili před studenty, pohovořili o své agendě a diskutovali.

První dorazil Jiří Šlégr, druhdy úspěšný hokejista a reprezentant, nyní poslanec zvolený za ČSSD a pokračující v kariéře po boku Jiřího Paroubka v barvách NS-LEV21. Školu navštívil v rámci projektu Sport do škol, který se pokouší nastartovat. Nešetřil chválou na adresu varnsdorfského gymplu, mluvil o tom jak ho vyděsily statistiky naznačující, že obezita zabije zakrátko půlku Evropy, statistiky ve kterých zejména české děti drží se na prvních místech. Byl vtipný a bezprostřední a nádavkem přidal několik historek o slavném vítězství národního týmu hokejistů v Naganu, což, jak jsme si uvědomili, mnoho dětí v publiku zná také pouze z vyprávění.

Druhou návštěvou byl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, který si našel čas vyrazit na venkov v době, kdy je ministerstvo, které vede, i on sám, pod značným tlakem, kvůli problémům, které nastaly při zavedení nového systému na vyplácení sociálních dávek. Ministr krátce hovořil i se starostou Varnsdorfu Martinem Loukou a předsedou sdružení výběžanských starostů Josefem Zoserem. Později předstoupil před studenty a jeho historky nebyly zdaleka tak vtipné jako Šlégrovy; těžko někoho rozesmějete, když mu řeknete: na penzi zapomeňte!

Nicméně, ačkoli hlavním partnerem Schrödingerova institutu je Ministerstvo školství, problematika a aktivity, které institut přináší, velice úzce souvisejí se sociálními problémy, které se vloni staly roznětkou vlny nepokojů, díky kterým se Šluknovský výběžek stal mediální hvězdou. Problémy, které by institut mohl pomoci odstranit a ubrat tak ministerstvu celou řadu klientů.

Teda: pane poslanče a pane ministře, nezapomeňte, že jste tu byli a co jste viděli!

(Mimochodem ano, existoval ještě bizarnější dvojice na politické scéně. Klaus/Havel, pamatujete? A dohromady také krásně pomohli filmovému festivalu v Karlových Varech!)

Tagy