weby pro nejsevernější čechy

Šestice F6

V pátek jsem si zapsal do kalendáře akcí hned několik, jednou z nich byl koncert slovenské kapely F6. Jenže jejich večerní koncert v kostele sv. Jiří v Jiříkově se mi kryl s další akcí… Nejprve tedy připomenutí tiskové zprávy, informující o akci.

Na základě této informace jsem zkusil štěstí v Dětském domově se školou v Jiříkově, abych mohl nafotit alespoň ten dopolední koncert. Vedení mi vyšlo velmi ochotně vstříc, ba nemělo nic ani proti důkladnému „výslechu“, kterému je podrobila Alena, která si našla čas, doprovodila mě a postarala se o text:

Pod záštitou Schrödingerova institutu, který v roce 2011 zahájil svou činnost ve Šluknovském výběžku a věnuje se volnočasovým aktivitám v regionu, se v pátek 27. dubna 2012 uskutečnily v Jiříkově hned dva koncerty romské gospelové kapely F6 ze Slovenska. Nápad vznikl v hlavě paní Evelyn Bernardové z Německa, pastorační asistentky, která je vyslankyní projektu Renovabis z Freisingu (SRN). Tento projekt je zaměřen na šíření katolické víry ve státech východně od Německa. Na jedné z jejich konferencí paní Evelyn shlédla vystoupení kapely F6. Protože se jí vystoupení líbilo, viděla je jako možný prostředek pro její práci učitelky náboženství v jiříkovském Dětském domově, kde proběhl první z koncertů.

Po krátkém přivítání hudebníků ředitelem výchovného zařízení se kapela představila první písní, načež se každý člen skupiny divákům představil. Kapelu tvoří trojice bratrů, Lukáš – hlavní zpěv, Matúš – bicí a Petr – kytarista, pak jsou tu ještě Lukáš – kytarista, Stano – kytarista a zpěv, a jediný neromský člen skupiny, což je Tadeáš, který hraje na elektrické klávesy. Ještě s nimi však přijel ředitel volnočasového křesťanského centra, pod nímž kapela hraje, který se představil jako „Gogol“. Výřečný frontman kapely, zpěvák Lukáš, zapojil do představení přes jejich počáteční ostýchavost i obyvatele domova. Naučil je jednoduché tanečky, vymyslel společenskou hru či si s dětmi prostě jen povídal o životě, o Bohu, nebo o romské situaci. Za aktivitu pak děti mohly dostat CD různých interpretů spřátelených s kapelou F6. Ke konci vyzvala kapela přítomné mladé hudebníky, zda by si s nimi také nechtěli zahrát, a tak v kinosále domova vznikla taková malá „jam session“. A je nutno podotknout, že v Jiříkově mají vskutku nadané děti. Na závěr ředitel poděkoval za Dětský domov i za děti a předal hudebníkům výrobky z keramické dílny, které vytvořili tamní obyvatelé.

Dětský domov má pro své svěřence řadu volnočasových aktivit. Mimo náboženství se věnují například výtvarné činnosti, tanci, zpěvu nebo také hudbě. Spolupracují s místní farní charitou a vystupují na městských akcích či pořádají vánoční besídky, a tak skupina F6 vyjádřila naději v další možnou spolupráci na jimi pořádaném romském festivalu Festrom.

Alena Marie Dančová

A k tomu tedy nějaké ty fotky ze samotného koncertu, který rozpohyboval nejen přítomná „děcka“, ale zaujal i diváka za plotem zahrady.

V rámci šňůry zahrála eF šestka také v jiříkovské kostele sv. Jiří. Kostel byl ze začátku plnej k prasknutí, ale postupně ho diváci i posluchači opouštěli. Podle černých, bílých, ale i našeho fotografa to bylo poněkud málo cikánské. (md)

Tagy