weby pro nejsevernější čechy

Roxette v Praze: Aplaus pro hudbu, anebo úctu

Švédští Roxette slaví 30 let od založení a jejich turné se nevyhnulo ani České republice. Včera 21/5/15 zavítalo duo Petr Gessle a Marie Fredriksson do pražské 02 Areny.

Tříčlenná skupina Eskobar potvrdila, že úděl předkapel na velkých koncertech je mizerný. Lidé tleskali, aby se neřeklo a štěbetali, co se jen dá. Dokonce tak nahlas, že šlo na pár metrů slyšet pána, který posílal předkapelu do …

Očekávané napětí vzbudil příchod Roxette se Sleeping In My Car, která se skvěle hodila do celé situace. Zvukové nedostatky byly k povšimnutí hned při prvních tónech. Slovům zpěvačky velkou část koncertu rozumět prostě nebylo. Zpočátku také kytary značně převyšovaly svým ostrým zvukem hlasy a paní s tamburínou a jinými doplňujícími nástroji se namáhala vlastně úplně zbytečně.

Na takové věci se dá ale rychle zapomenout, když na plátně spatříte pohublou Marii Fredriksson, která si prošla rakovinou, učila se znovu číst i psát, a teď po celý koncert zkoprněle sedí a opírá se o stojan mikrofonu. Navzdory tomu, že je na ní snadno vidět, jaké usilí ji stálo pouze dojít s pomocí ostatních na podium, zpívá i přes občasné lovení slov z paměti a nejisté opory v dechu velmi energicky a s radostí. Tady jde vidět, že láska k hudbě nemá meze.

Po celé vystoupení si i lidé, kteří běžně Roxette neposlouchají, našli to své. Co skladba, to naprostý hit, který slýcháme v rádiu již řadu let a stále se nám neohrává. Koncert složený výhradně ze slavných písní typu Listen To Your Heart, How Do You Do, Joyride, Dangerous a dalších poukázal na to, že kapela má neuvěřitelnou moc a největší světové hity patří právě jí. Těžko hledat další jinou, která má ve více jak hodinovém repertoáru maximálně tři méně známe písně. Skončila bych u Abby.

Koncert byl zakončen třemi přídavky a poté aplausem téměř celé přeplněné areny ve stoje. Otázkou však je, jestli publikum jásalo kvůli kvalitě hudebního vystoupení nebo vzdávalo hold zpěvačce, která navzdory svému zdravotnímu stavu zvládá koncertovat.

Tagy