weby pro nejsevernější čechy

Nožířské slavnosti 2015

Ze všech akcí, kterých bylo ve Výběžku o víkendu víc než požehněně, jsem se dostal jen a pouze v neděli 21. června 2015 do Mikulášovic na 4. ročník nožířských slavností.

Není tu v regionu mnoho akcí, u nichž bych byl za tu dobu bloumání regionem každoročně a pravidelně. Do Mikulášovic už jsem se vydal počtvrté, doufal, že počasí vydrží a dopředu podle programu věděl, do čeho jdu. Ono je to tedy takové dvojsečné – je to tady na jistotu, a i když program rok od roku graduje (víc, lépe, silněji), přesně dopředu víte, co kterou minutu bude. Před jedenáctou otevírací hodinou stál u bran Mikovu chumel lidí a sotva se dostal dovnitř, už je vítal úvodní proslov. Hned na úvod malé překvapení – letos slaví logo a značka Mikov 60 let, takže každý, kdo se byl schopen prokázat rokem narození 1955, mohl obdržet malý dárek.

Další novinkou byl dětský vláček, tažený úžasnou parní lokomotivou. Jinak vše na svých místech – kovář, občerstvení, jedna fronta do muzea, daleko větší fronta do provozu, hledání rybiček, broušení nožů, motocykl Indián. Ukázky střelných zbraní a šermu, poté přišly ke slovu biče a lasa, lezkyně měla letos k dispozici rovnou dva sloupy, včetně přemostění. Armáda sebou mlátila o zem víc než předchozí ročníky, přesekávala zdejšími noži lana, plechovky i dvojice plechovek, host – mistr Evropy a republiky – předvedl hod nejrůznějším vercajkem (nože, sekerky, polní lopatka, cepín). Program jako obyvkle uzavřeli hasiči s ukázkou vyproštění z auta. Popravdě, jediné, co bych mohl bez uzardění postrádat, je hudební doprovod.

Následný přesun ke Slovanskému domu, plánovaný jen jako krátká zastávka. Stánků ani lidí tu ve 14:00 zrovna moc nebylo. Zašel jsem se podívat ke hřbitovu na sokolníky, nakoupil svačinu u sýrů a houbařů, počkal, až začne hrát Ruksak a plánoval vyrazit domů. Místo toho jsem ale skončil na netušených místech kostelní věže i samotného kostela, takže z odpoledního programu jsem stejně nakonec nic neviděl, ani neslyšel.

Tady jsou předchozí tři ročníky – rok 2014 ->, rok 2013 ->, rok 2012 ->

A taky něco málo v pohybu:

Tagy