weby pro nejsevernější čechy

Vernisáž díla Augusta Frinda

Ve středu 1. července 2015 byla v Domě Českého Švýcarska v Krásné Lípě slavnostně zahájena ojedinělá výstava mapující celoživotní tvorbu akademického malíře Augusta Frinda, místního rodáka.

Podstatné bylo řečeno v pozvánce, zbývá tedy jen dodat, že vystavené obrazy, skici a reprodukce opravdu překvapí – člověk sice pár kousků zná z rumburského muzea, ale tady je toho mnohem, mnohem víc a v úžasném spektru žánrů. Co však bylo překvapením asi největším, to byla účast – dorazili ti čekaní, mnohdy ale i nečekaní, a byla chvílemi zákoutí, že se prostě zájemci nevešli.

Já doufám, že se texty z roll-upů někde objeví, třeba v připravované knize o městě. Chvilka romantické hudby, úvodní slovo starosty města, senátora i autorky výstavy (která dokonce přivítala potomka Augusta Frinda, také malíře) a poté komentovaná prohlídka – alespoň pro ty, kteří se vešli a slyšeli. Ostatní se rozptýlili k samostatné prohlídce, nebo ke stolu s křinickým pšeničným speciálem…

Zajděte se podívat, pár zajímavých obrazů mám sice zdokumentováno, ale vystavovatelé požádali fotografy o umírněnost kvůli smlouvám o zápůjčce vystavených děl. Tak alespoň pár fotek:

Tagy