weby pro nejsevernější čechy

Pozor: Poslední festiválek sezony Free Tibet se pro letošek stěhuje do Poustevny

V Mikulášovickém kulturním domě probíhá rekonstrukce a tak tradičně poslední festival sezony, Free Tibet, hledal azyl. Rozhodovalo se mezi šluknovským Divadlem a poustevenským Nároďákem. Nakonec se akce bude konat v Dolní Poustevně zejména proto, že umožní souběžné vystupování na několika scénách. O Tibetu, ale i o kapele Toxic People jsme si povídalil s jedním z hlavních organizátorů a hlavních basistů Vláďou Mayerem.

Za chvíli (17/10/2015) nás čeká XVII. ročník festival Free Tibetu. Vzpomeneš si, cos dělal touhle dobou před sedmnácti lety?
V té době mi začínal další semestr na vysoké škole, současně jsme vydávali první CD naší kapely Toxic People a při té příležitosti jsme založili Festival free Tibet. První ročník se uskutečnil 9. října v Mikulášovicích. Tehdy přišlo na čtyři místní kapely asi 120 lidí a my byli nadšeni. Řekli jsme si, že z toho uděláme tradici a vždy v polovině října Tibet uspořádáme.

tibet1.jpg

Letos vás znovu čeká stěhování, už jste byli v Rumburku, letos to bude Dolní Poustevna. Jak to vidíš: nenaruší tahle změna náladu festivalu?
Stěhování pro náš festival není bohužel ničím novým. Hned druhý a třetí ročník se musel konat v Rumburku, protože mikulášovický kulturák nefungoval. Z Mikulášovic jsme si ještě odskočili do Rumburka na 10. a 11. ročník. Posledních pět let jsme ale byli pořád v Mikulášovicích a chtěli jsme tam uspořádat i letošní festival. Jenže v červenci jsme se dozvěděli, že se místní kulturák opravuje a hotový nebude do konce října. Byl to pro nás šok. Už několik let si pohráváme s myšlenkou, že zkusíme festival přesunout do většího města, třeba do Varnsdorfu, Ústí nebo Liberce. Ale nikdy to nebylo tak vážné. Ani letos to nešlo udělat, protože by to nebylo připravené. Proto jsme nakonec zvolili Národní dům v Poustevně. Právě kvůli zachování atmosféry festivalu jsme hledali podobné prostory s těmi v Mikulášovicích – tedy velký sál pro kapely, menší pro dýdžeje a hlavně i nějakou místnost pro čajovnu a výstavu o Tibetu. To jsme v poustevenském nároďáku našli.

Vím, že pořádat hudební festival (obzvlášť v nasich končinách) neni snadný a taky vím, ze každý rok je težší a težší sehnat sponzory. Co vás drží při životě a chuti pokračovat?
Zčásti je to určitá setrvačnost, kterou se ale snažíme narušit vždy něčím novým. Hned po skončení aktuálního ročníku si vždy říkáme, že byl poslední. Ale za měsíc je to jiné a už chystáme další. Je to prostě naše droga, baví nás to. Dokonce minulý rok jsem hned v neděli, tedy den po festivalu, oslovil Alkehol, jestli nepřijedou na další ročník. Nejdříve to slíbili, ale následně v únoru to zrušili kvůli natáčení desky. Sponzoři jsou další složitou kapitolou. Bohužel náš festival se bez nich neobejde, vstupné totiž nepokryje ani polovinu nákladů na pořádání akce. Proto musím všem sponzorům poděkovat, většina z nich to jsou moji známí, že nám stále fandí a dávají do kultury ve výběžku své peníze.

Na koho se těšíte nejvíc?
Poslední roky se snažíme dělat festival multižánrový. Už to není jen rock, punk, metal. Ten letos budou zastupovat například výborní Loco Loco. Tato pražská partička dokonce jela turné po Česku s americkými hvězdami Dog eat dog a ještě společně natočili video na cover hitu Who´s The King. Na čtvrtém ročníku Festivalu free Tibet hráli pankáči Totální nasazení a tehdy přišlo skoro nejvíce lidí za celou historii našeho festivalu. Totáči se k nám vrátí po 13. letech! Nejtvrdší kapelou bude hard core v podání liberecké Jovanery. Naopak fanoušci mající rádi lehčí žánry si na své přijdou při vystoupení Sabiny Křovákové, vítězky SuperStar, která si postavila svou vlastní rockovou kapelu a její řízný hlas v ní dobře vyniká. Těší mě, že na naší nabídku kývla i devítičlenná parta Larika. Pražská kapela hrající reggea-ska má totiž ve svém středu tři krásné zpěvačky. Prostě, bude se na co koukat, na co tančit i co poslouchat.

A co vaše kapela Toxic People? Máte nové písničky, nové klipy ..
Toxic People poslední rok šlapou jako hodinky (smích). Přesně rok je u nás bubeník Pedro a s ním jsme se do toho opět pěkně opřeli. O Vánocích jsme ve studiu natočili čtyři písničky, na první tři už máme videoklip. Na pecku Padám jsme ho sestříhali právě ze záběrů z loňského Tibetu, Face to face jsme točili u potetovaného rohatého týpka Borise Rudého v Ústí a tento klip byl dokonce v hitparádě TV Rebel na druhém místě a vydržel tam měsíc. Pak ho podle pravidel nahradila jiná novinka. Na začátku prázdnin jsme natočili s režisérem Adamem Pavelkou videoklip na hit Hladolet, ve kterém máme masky ve stylu mexického helloweenu. A nedávno jsme udělali poslední klip na píseň Vykoupej bábu. Využili jsme extrémního sucha a nízké hladiny Labe v Ústí, kde jsme vykoupali vizuálně zajímavou Veroniku. Tento klip zveřejníme asi týden před Tibetem, kde ho budeme i promítat. A na závěr prozradím ještě jednu perličku. Plánujeme, že na festivalu vystoupíme v maskách i převlecích, v kterých jsme natáčeli klip Hladolet. Bude to pěkná podívaná! Také zahrajeme jednu úplně novou skladbu.

To vypadá na velký restart) chystáte se na nějakou tůru?
Tour úplně ne, ale ještě do konce roku nás čekají koncerty se zajímavými kapelami. V Ústí si zahrajeme například v listopadu s Hentai Corporation a v prosinci zase s výbornými muzikanty z Scheufler Project. V Liberci podpoříme Kurtizány z 25. Avenue a na Mikuláše budeme otevírat zrekonstruovaný sál v Mikulášovicích společným koncertem se slovenskými srandisty Horkýže Slíže.

A tady fotky 2014, 2013, atakdále ..

Tagy